Ден преди протеста властта оттегля спорен текст за хижите | webcafe.bg
newscafe

Ден преди протеста властта оттегля спорен текст за хижите

Webcafe.bg
02.07.2012, 17:14 (обновена 03.07.2012, 10:20)
витоша

Добре, че властта се възпря да пуска хижите в бизнеса на клубовете

Ден преди протеста на 3 юли срещу промените в закона за горите и срещу други - в закона за физическото възпитание и спорта, властта се отказа да дава хижите за дългосрочно ползване на спортни организации.

В становище, разпратено до медиите, Министерството на младежта и спорта, което внесе промените за хижите още през февруари т.г., съобщава, че ги оттегля.

"Във връзка със създалата се публична дискусия, че чрез предложените промени в ЗФВС "хижите ще могат да се дават чрез право на ползване на спортни дружества за срок до 20 години", бихме искали още веднъж да подчертаем и категорично да заявим, че нашето предложение за учредяване право на ползване върху държавни и общински спортни обекти и съоръжения и обекти за социален туризъм в полза на спортни организации, ще бъде оттеглено между първо и второ четене", се казва в становището на МФВС до медиите. 

От спортното министерство твърдят, че заявка за подобно оттегляне на текстовете е било направено още в пленарната зала на Народното събрание при първо четена на законопроекта. "Причината е, че предложението вече не намира систематично място в ЗФВС след приемането на Закона за публично-частно партньорство", твърдят от МФВС.

Преди време в интервю за Webcafe.bg изп. секретар на Българския туристически съюз Венцислав Удев изрази опасения, че това е стъпка към тяхната по-нататъшна приватизация.

"Отчитайки факта, че БТС е установил трайни традиции и натрупал солиден опит в управлението на държавни обекти за социален туризъм, МФВС счита, че не трябва да има двусмислени законови тълкувания, особено когато става въпрос за защита на държавната собственост и гарантиране на обществения интерес", се казва в становището. 

"Затова между първо и второ разглеждане на законопроекта в Народно събрание, МФВС като вносител, ще вземе предвид становището на БТС и ще прецизира предложената регламентация", казват оттам.

Oще: закон  министерство на младежта и спорта  наем  промени  протест  спортни клубове  хижи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани