Forbes: Политическа игра на българските олигарси с КТБ | webcafe.bg
newscafe

Forbes: Политическа игра на българските олигарси с КТБ

Webcafe.bg, по Forbes
13.07.2014, 14:35 (обновена 13.07.2014, 14:53)
ктб

Знаем, че е имало измама в КТБ, но още не знаем защо е била атаката срещу нея, пише Forbes

Може да се окаже, че в случаят с Корпоративна търговска банка не става дума само за измама и корупция, а за сложна политическа игра на българските олигарси, в която участват и банката, нейни служители, а може би и БНБ. Такова предположение изказва финансистът Франсис Копола в статия в американското списание Forbes, озаглавена "Любопитният случай с атаката срещу българската банка". Според нея е възможно да се окаже вярно твърдението на Цветан Василев, че кампанията срещу банката е с цел да бъде дискредитиран.

Победителят печели контрол върху финансовата система и вероятно върху правителството на България, а победените свършват в затвора, в изгнание или в гробищата, предполага Франсис Копола, но допълва, че може би е прекалила с гледането на сериала "Играта на троновете".

Знаем, че е имало измама в КТБ, но още не знаем защо е била атаката срещу нея. И нямаме понятие каква е причината за удара по Първа инвестиционна банка. Знаем само, че БНБ обвинява "неизвестен извършител" в опит за дестабилизиране на банковата система, вероятно по политически причини. Арестувани бяха дребни фигури и разследването със сигурност ще продължи, но дали някога ще узнаем кой наистина е стоял зад всичко това и какви се му били целите, пише Копола.

В текста се подчертава, че в изявлението си БНБ отправя обвинение в измама към Цветан Василев заради това, че ден преди поставянето на банката под държавен надзор от трезора й са изнесени близо 206 милиона лева (вкл. в равностойност евро) в брой и предадени на трети лица срещу разписка. От БНБ осъзнават, че нейният надзор по случая не е бил адекватен, но ръководството на централната банка хвърля отговорността върху един от подуправителите, който се занимава с банковия надзор. Всички членове в управителния съвет на БНБ бяха обявени за невинни, а това не вещае добро за банковия надзор в България, пише Forbes.

В статията се коментира и физическият обем на изнесените 206 милиона лева. "Със сигурност някой трябва да е забелязал камионите с левове и евро, напускащи банката ден преди рухването й. И тук нещата са доста мътни", пише Франсис Копола. Тя припомня, че ударът срещу КТБ е започнал със скандала между Василев и главния вложител в банката Делян Пеевски, който е изтеглил от нея авоарите си.

Пеевски не може да бъде обвинен в обира на банката, но искам да знам защо той си е изтеглил авоарите? Каква информация е предизвикала неговото решение и откъде е получил тази информация?, пита Франсис Копола.

Oще: forbes  банки  банкова система  бнб  делян пеевски  депозит  измама  корупция  ктб  пиб  списание  форбс  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.