ДКЕВР отложи решението за лиценза на ЕРП–та | webcafe.bg
newscafe

ДКЕВР отложи решението за лиценза на ЕРП–та заради нови факти

Webcafe.bg
07.04.2014, 08:28 (обновена 07.04.2014, 11:45)
Ток

Снимка: © БГНЕС

Въпреки предупрежденията от Брюксел, ДКЕВР продължава да се държи като политически играч преди избори

Националната електрическа компания (НЕК) представи нови доказателства пред ДКЕВР за отнемане на лиценза на трите ЕРП-та - ЧЕЗ, EVN и Енерго Про. Регулаторът обсъди въпроса на открито заседание - и насрочи ново за 25 април, за да могат трите дружества да се запознаят с материалите, внесени от НЕК в края на миналата седмица.

Комисията откри процедурите по отнемането на лицензите миналия месец. Причината бяха твърдения на НЕК, че трите ЕРП-та й дължат близо 350 млн. лева (EVN - 216 млн. лева, ЧЕЗ - 67 млн., Енерго Про - 63 млн. лева). Те, от своя страна, твърдят, че НЕК им дължи пари за изкупена от тях зелена енергия.

Въпреки предупрежденията от Брюксел, ДКЕВР продължава да се държи като политически играч преди избори, вместо като независим орган.

На днешното откритото заседание в ДКЕВР присъстваха посланиците на Австрия, Чехия и Испания, както и търговски аташета от различни посолства.

Предисторията на скандала

През март НЕК сигнализира енергийния регулатор, че енергодружествата са си прихванали близо 320 млн лева като компенсации за закупената от тях енергия от възобновяеми източници по преференциални цени. ЧЕЗ, EVN и Енерго Про са длъжни по закон да изкупуват тази енергия.

Според ДКЕВР прихващанията на ЧЕЗ, EVN и Енерго Про са неправомерни, а прихващанията са еднолични и без правно основание, изземват законово делегирани правомощия на регулатора и лишават НЕК от необходимите й средства за осъществяване на лицензионна дейност, което застрашава сигурността на доставките в енергийната система.
Ако лицензите на енергодружествата бъдат отнети, ДКЕВР ще има право да назначи в тях "особен управител", който да ги управлява. Собствеността върху мрежите и съоръженията обаче остава на ЧЕЗ, EVN и Енерго Про.

Какво мисли Брюксел за ДКЕВР

По повод на действията на ДКЕВР миналата седмица еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер изпрати писмо до ресорния министър Драгомир Стойнев, в което изразява тревога от факта, че ДКЕВР е започнала процедура за отнемане на лицензите на дружествата.

„Решението изглежда се основава на спорове, свързани с дългове между тези компании и държавната НЕК. Комисията смята, че търговските спорове с енергийните компании трябва на първо място да се решават от съответните съдилища в България, като се използват законовите инструменти за спорове, свързани с плащания", пише Йотингер и поставя въпроса за независимостта на регулатора и за реформите в енергетиката.

Oще: evn  дкевр  ерп  лизенз  лиценз  мрежа  регулатор  ток  чез енерго про 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани