Д-р Клаус Шрамайер: В България липсват истински държавници | webcafe.bg
newscafe

Германски дипломат: В България липсват истински държавници

Webcafe.bg
15.12.2010, 14:24 (обновена 15.12.2010, 20:43)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Ако е имало истински държавници начело на България веднага след промените, днес България би била друга, смята Шрамайер.

Бойко Борисов е един популист, гениален манипулатор, какъвто впрочем бе и Царя. Това казва в интервю за радио Дойче веле бившият германски зам.-посланик в България д-р Клаус Шрамайер.

"Българският парламент се е превърнал в машина за гласуване, направлявана от управляващата партия. Не, това вече не е свободен и суверенен парламент. Ако например Бойко Борисов се появи загрижен пред парламента и обясни на депутатите си, че казаното от него вчера вече не е валидно и поиска да гласуват точно обратното, това се прави веднага", казва Шрамайер.

И все пак, според него, Бойко Борисов е най-доброто, което България може да предложи в момента: "Преди всичко той не е замесен в корупционни или някакви други скандали, което не означава, че е най-подходящият за този пост от гледна точка на произход или образование. Но за момента той, за съжаление, е най-доброто, което България може да предложи."

България не прави изключение от повечето страни на Балканите, където липсват истинските държавници, смята Клаус Шрамайер. Той не е убеден, че и Бойко Борисов може да бъде определен като държавник.

България би била друга, ако...

Ако е имало истински държавници начело на България веднага след промените, днес България би била друга, смята Шрамайер: "За голямо съжаление тогава в България липсваше такъв държавник, който да има куража да сложи край на комунистическото господство. Кръглата маса бе първата грешка, защото това не бе разговор между двама равноправни, какъвто бе например случаят в една Полша.

На Кръглата маса в България един срещу друг бяха седнали бившата номенклатура с цялата си мощ и бедната българска опозиция, която в онзи момент не разполагаше нито с копирни машини, нито дори с хартия за печатане на материалите на прохождащата партия СДС. И в този смисъл Кръглата маса бе един фарс.

Друга голяма победа на комунистите бе приемането на конституцията, в която те успяха да циментират юридически своята собственост. Всичко това са неща, които не трябваше да се случват", казва бившият дипломат.

За президента д-р Желев Клаус Шрамайер казва, че с умерената си позиция и въздържаност той само е допринесъл за това развитие на нещата.

Великолепен популист

"Бойко Борисов е великолепен пиар. Той е популист, който знае как да въодушевява масите. Още като главен секретар (на МВР - бел. р.) той имаше няколко добри представления в битката с престъпността. Показваше се по телевизията, но това не промени с нищо нещата. Нито едно от двеста поръчкови убийства не беше разкрито, докато беше главен секретар.

Малко наркотици, малко задържани на митницата стоки, но така и не видяхме разкриване на нито едно от извършените тежки престъпления в България. И в този смисъл Бойко Борисов е един популист, гениален манипулатор, какъвто впрочем бе и Царя. Зад това стои склонността на българите да си търсят месия. И това е много опасно", казва бившият зам.-посланик на Германия.

Oще: бойко борисов  клаус шрамайер  кръгла маса  популизъм 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

3 азът | 15.12.201017:29

Докога ще има заблудени овчици, влюбени в генералчето - не знам. Знам само че сме пародия на държава, президент и мин. председател. Оправяйте се, аз не гласувам от '91 и сега се уважавам за това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 10:18

2 Mariana Antova | 15.12.201017:22

Много добър материал!
Поздравления за webcafe...

Нещата са казани точно от г-н германеца, без излишен патос, без злост към един или друг човек, една или друга партия.

Колко ли са българите, които ги чувстват събитията по този начин? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 15:50

1 Anonymous | 15.12.201015:55

Не е ли някакси по-етично да споменете от де сте набавили матряла.
И си оправете тъпата система за възстановяване на пароли. Немога да си я вастановя с нормалната ми регистрация пише ми наяма потребител ластпаслорт!!!!!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани