От днес френските емиграционни власти започват да вземат пръстови отпечатъци от всички роми, които се репатрират в България и Румъния. | webcafe.bg
newscafe

Париж снема пръстови отпечатъци от ромите

Webcafe.bg
01.10.2010, 10:03 (обновена 01.10.2010, 11:55)
роми

Снимка: © БГНЕС

Мярката се предприема заради опасенията, че репатрираните роми ще се връщат, за да получават отново по 300 евро, напускайки Франция.

От днес френските емиграционни власти започват да вземат пръстови отпечатъци от всички роми, които връщат в България и Румъния.

Мярката се предприема заради опасенията, че репатрираните роми ще се връщат, за да получават отново по 300 евро, напускайки Франция.

Против тези действия се обявиха организации за защита на правата на човека, които вече обвиниха френското правителство, че води дискриминационна политика към етническите малцинства.

Тази седмица Франция бе предупредена и от Европейската комисия, че ще й бъдат наложени дисциплинарни наказания, като не са изключени дори съдебни действия, ако европейските законови изисквания за свобода на придвижването не бъдат заложени във вътрешното законодателство на страната до един месец.

Френският президент Никола Саркози обаче е категоричен, че френските власти имат правото да екстрадират роми с чуждестранно гражданство, които пребивават във Франция без да работят.

Френският посланик по правата на човека Франсоа Зимре призова за европейско решение на ромския въпрос и заяви, че Париж отказва да бъде изкупителна жертва заради политиката си на връщане на роми в Румъния и България.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2010, 09:42

1 marsn | 01.10.201017:08

Браво на французите! Браво на техните управници! Не ги интересува никакъв Европейски съюз! Така трябва! Браво! Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0