Бащата на борда предупреди да не харчим | webcafe.bg
newscafe

Бащата на борда предупреди да не харчим

Webcafe.bg
14.09.2012, 10:40 (обновена 14.09.2012, 10:49)
Евро

Според Стив Ханке фактът, че България не е част от еврозоната й дава свободата да "премести котвата от еврото към американския долар, ако тази буря дойде"

Американският икономист проф. Стив Ханке, известен у нас като един от създателите на борда, предупреди правителството да не увеличава разходите във времена на криза.

"Увеличението на разходите е допустимо само за пенсионерите, за нищо друго, а и тези пари не бива да се вдигат значително, въпреки че възрастните не живеят добре", заяви в интервю за Нова телевизия Ханке.

"Никой не живее добре по време на криза. Пенсиите трябва да запазят покупателното си ниво, да се индексират с инфлацията, може и малко повече, но всичко ще зависи от това как ще се подготви останалата част от бюджета ви за догодина. За България е важно да покаже, че е стабилна страна", коментира Ханке.

По думите му България трябва да ореже разходите си, ако иска да е стабилна и да не се връща обратно към 1996-1997 г. Пенсиите не трябва да се увеличават с повече от планираната инфлация, смята Ханке и съветва правителството в бюджета за догодина да не се залага преразход над 1 процент.

Според Ханке обаче не се налага да се повишават данъците и това решение, което вече взеха някои правителства в Европа ще създаде сериозен проблем.

Икономистът определи като правилно решението засега България да не се присъединява към еврозоната.

Неговата прогноза е, че еврозоната няма да се разпадне, което би било най-сериозният риск, пред който може да се изправи страната. По думите му, ако все пак такова нещо се случи, България може да обвърже лева с долара.

Фактът, че страната не е част от еврозоната й дава свободата да "премести котвата от еврото към американския долар, ако тази буря дойде, имате добър чадър", посочи Ханке.

Oще: валутен борд  еврозона  пенсии  разходи  стив ханке  увеличение 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

4 Govedo13 | 16.09.201219:23

Браво на бащицата, пожелавам му като е толкова отворен и знаещ да се премести в България и да живее на минимална работна заплата или на минимална пенсия по негов избор.

В ЕС има едни клаузи който лееко не са подписани от БГто, като например за справедливото заплащане на труда и тея в който държавата гарантира на гражданите си,че ще живеят над екзистенциалният минимум, но за тях е забранено от големите европейски бащици като тоя да се пише.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

3 Зелен Бетон | 15.09.201216:43

Валутният борд е най-късметлийското попадение измежду многото не достатъчно осъзнати (или направо хаотични) ходове на българските правителства от 89-та насам. С чиста съвест може да се каже, че улучихме джакпота с него. Въобще не ми се мисли какъв батак щеше да бъде българската финансова система – и българската икономика като цяло – ако борда го нямаше.

То не че сега е слънце, де – но без борд щеше да бъде някакво безумие. Дава ли си някой сметка какви игри щяха да настъпят с обменния курс на лева (даже само това да вземем)? И то не само диктувани от теснопартийните интереси на този, който е на власт тук, а и от външни фактори. За един Сорос – или някой друг не толкова известен, но също толкова силен фактор на влияние – би било играчка да предизвика (и то неколкократно) хиперинфлация, и да източи неусетно още от и без това разграбената държава. Политическите апетити на Кремъл към нас щяха да са много по-изострени; международната организирана престъпност щеше да види възможност да превърне България във финансова Ямайка (имам предвид пиратския период на този остров); сума ти съмнителни банки щяха да разкрият клонове у нас. За всичките тия потенциални мераклии валутният борд е като зло куче: може и да не лае, но самият факт, че е вързано там, ги кара да заобикалят.

Бордът е като вечерен час за тийнейджър с бушуващи хормони; като камера с радар на Цариградско шосе; като информация, че в блока живеят предимно военни, всеки от които разполага с лично оръжие. Не че е пълна гаранция срещу идиотщини, но поне ги обезкуражава, вместо да ги насърчава.

А най-хубавото е, че не може да се махне просто ей-тъй. Защото този, който понечи да го маха, трябва да разполага с наистина желязна аргументация.

Да ни е жив и здрав, викам аз. Има още много хляб да изядем, докато дойдем до онази степен на осъзнатост и нормалност (гражданска, политическа и икономическа), при която да можем да го махнем, без това да ни вкара в проблеми.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

2 паяка | 14.09.201212:07

Валутният борд е най-готиния среден пръст, който България може да покаже на еврозоната.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 14.09.201211:22

От заробването ни с този борд България тръгна неудържимо надолу.Досети ли се Стив Ханке,че дължи поне извинение на този УМИРАЩ от мизерия народ?Най-бедният и най-бързо намаляващ в цяла Европа!Или това няма значение за него и за продажните ни национални функционери,които виреят със скромните си държавни заплатки Въпрос
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани