Икономиката на еврозоната отбеляза растеж по-малък от очаквания | webcafe.bg
newscafe

Еврозоната зацикля

Webcafe.bg
07.01.2011, 14:03 (обновена 07.01.2011, 17:21)
улица, хора

Еврозоната зацикля, сочат данни на Евростат, публикувани днес.

Икономиката на страните, използващи еврото, през третото тримесечие на 2010 г. е нараснала по-малко от първоначално очакваното.

Предварителната оценка за икономически растеж от 0.4% е преразгледана към понижение до 0.3%. Този резултат е под отчетения 1 процент за второто тримесечие.

Голяма част от забавянето се дължи на резкия спад в Германия. Макар нейната икономика, която е най-голямата в Европа, да нарасна с почти стабилните 0.7 на сто, това бе значително по-ниско темпо от отчетените 2.3 на сто през второто тримесечие.
    
Гърция единствена от страните в еврозоната е била в рецесия. Нейната икономиката се е свила с още 1.3 на сто. Отделно изследване сочи, че безработицата в еврозоната е останала непроменена на равнище 10.1 процента през ноември, което е исторически максимум, отбелязват АП и АФП.

Девет поредни месеца безработицата в еврозоната е била най-малко 10%, а това е най-високата й стойност от нейното създаване през 1999 г., припомня Франс прес.

След няколко поредни месеца на равнище 10 на сто, през октомври безработицата в еврозоната достигна 10.1 на сто. Общо 15.9 милиона души са били без работа през ноември в страните, въвели еврото, което означава, че броят им е намалял с 39 000.
    
В 27-те страни от общността безработицата е останала също стабилна на равнище 9.6 на сто, но и при тях броят на безработните е намалял  - с 35 000 души до 23.24 милиона души.

Oще: безработица  еврозона  евростат  икономика  растеж 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани