Вицепрезидентът поиска отмяна на доживотния затвор | webcafe.bg
newscafe

Вицепрезидентът поиска отмяна на доживотния затвор

Webcafe.bg, по БНР и БТА
28.11.2012, 12:13 (обновена 28.11.2012, 12:25)
Росен Плевнелиев и Маргарита Попова

Снимка: © Sofiaphotoagency.com

Вицепрезидентът и бивш министър на правосъдието Маргарита Попова призова за отмяна на доживотния затвор без право на замяна

Време е да направим най-важната крачка - отмяна на наказанието "доживотен затвор без право на замяна". За това призова вицепрезидентът Маргарита Попова на конференция, посветена на института "Помилване", предаде БНР.

Според нея подобен тип изтърпяване на присъда се конкурира със смъртното наказание, предаде БТА.

"Няма шанс за помилване, а човекът не се отчита като ценност", каза вицепрезидентът. По думите й това е наказание без перспектива, надежда и цели, затова най-важната крачка е то да бъде премахнато.

Вицепрезидентът Попова нарече "дефицит" в конституцията възможността президентът само веднъж да може да откаже да подпише указ за назначаването на главен прокурор и председатели на върховните съдилища. Тя се обяви и за повече прозрачност при помилванията.

Попова уточни, че законодателят трябва да предвиди достатъчно тежко наказание за онези, които са извършили тежки престъпления.

Доживотният затвор без замяна е наказание, въведено с промени в Наказателния кодекс на България през 1995 г.

Наказанията доживотен затвор и доживотен затвор без замяна са най-тежките санкции в Наказателния кодекс на България, на които се разчита в борбата с най-тежката престъпност.

Изключителната им роля в наказателната политика на държавата е подчертана с включването на доживотния затвор в санкцията на тежките случаи на отвличане, с което това наказание за първи път беше предвидено в НК като възможна санкция за престъпление, незастрашаващо пряко основите на българската държава и несвързано с отнемане на човешки живот.

За разлика от класическия модел, в който наказанието доживотен затвор е единно и обратимо, в българския НК са уредени два вида доживотен затвор, от които единият е без замяна и практически необратим.

На форума немският посланик Матиас Хьопфнер коментира системата на помилване в Германия. Според него помилването е знак за зрялост на всяка една правна система.

Oще: вицепрезидент  доживотен затвор  конституция  маргарита попова  помилване  смъртно наказание 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.11.2010, 10:19

5 Amor Mio | 29.11.201212:43

Всички доживотни да й се изредят на вицепрезидентката, да й благодарят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

4 Pavur Pezev | 29.11.201208:45

Оле майкоу.Затуй сега близките на оня,дека закла майка си,щото я помислил за демон,са в ужас,щото го пуснали.Дранголника не е превъзпитание,а начин да защитиш гражданството от такива боклуци.Тия сега ша ги пускат,щото видиш ли.били много ценна белтъчна форма на живот.Хуманисти големи се извъдиха.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

3 Гризли | 28.11.201215:33

Ами да ги отменят, добре! Но както беше споменато да се въведе правилото за излежаване на всички присъди, по които е осъден индивида!
Когато някой престъпник получи 85 годишна присъда никой няма да каже, че присъдата е твърде тежка, нали?
Просто ще сме като в модерните държави - каквото направиш, за това ще отговаряш!

Ама явно вицето е голям хуманист, та и на това няма да се съгласи... Докато (не дай Боже) някой български Брайвик не посети половината й род...
Защото, за съжаление, в България нещата обикновено стават само когато се случи твърде голяма трагедия. Или когато се случи на някой, от когото пряко зависи промяната на даден закон...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

2 lele male | 28.11.201214:40

Аз съм твърдо против отмяната! Същите толерасти като Шведите ли да станем? Бяха убити десетки деца, а убиецът ще лежи само 21 години... Бесен
Не искам да се цивилизовам по този начин!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

1 partci | 28.11.201214:30

Време е всичките "политици" да увиснете пред парламента.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани