Новините на 16.06.2010 г. | webcafe.bg
newscafe

Денят накратко: Стоян Мавродиев с контрол на пазар за 8 милиарда

Webcafe.bg
16.06.2010, 11:08 (обновена 16.06.2010, 17:16)
Стоян Мавродиев

Снимка: © BGNES

Стоян Мавродиев смени Петко Чобанов като шеф на Комисията за финансов надзор, останалите членове на КФН ясни до дни

*Депутатът от ГЕРБ и един от авторите на предизборната програма Стоян Мавродиев ще контролира вече пазар от над 8 млрд. лева, след като парламентът го избра днес за председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Освен него до края на седмицата Народното събрание трябва да избере още четирима членове на КФН, а мандатът на старите се прекратява предсрочно. Така комисията ще бъде изцяло подновена при управлението на ГЕРБ, което - следвайки традицията си да намалява броя на членовете в СЕМ и КРС, сви и хората в КФН от 8 на пет.

КФН регулира пазар за над 8 млрд. лева - пенсионните, взаимните и здравните фондове, застрахователните дружества и инвестиционните посредници, дружествата със специална инвестиционна цел.

Изборът на Мавродиев беше одобрен от 119 гласа за и 24 против. Въпреки промените в закона за КФН, направени от ГЕРБ, мандатът на надзорниците остана 6 години и започва да тече от момента на обнародване на указа за съответното назначение в Държавен вестник.

До избора си за шеф на КФН Мавродиев беше зам.-председател на икономическата комисия в парламента и член на бюджетната.

Не превръщайте парламента в борса на труда за верни партийни другари, заявиха от БСП, след като се самите допреди време следваха същата добра традиция.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов защити номинацията на Мавродиев и го призова да направи публична ревизия на предишния екип на КФН, който не си е свършил работата в регулираните сфери. Мавродиев обеща одит на институцията.

*Шефът на антимафиотите в Пазарджик Георги Грозданов е арестуван за 72 часа заради връзките му с бандити, съобщиха от МВР. Грозданов е задържан при акция за укрити данъци и акцизи от горива. Освен Грозданов, задържан е и един от преките му подчинени - Виктор Кожухаров. Повдигнати са им 2 обвинения - за длъжностно престъпление и за принудително изтръгване на показания.

От МВР съобщиха, че в Пазарджишко тече операция за проверки на 4 бензиностанции и 2 счетоводни фирми. Твърди се, че едната от счетоводните фирми е на съпругата на Грозданов, който притискал местни фирми да водят там сметките си. Разследващите проверяват дали полицаи са замесени в схемите за източване.

Георги Грозданов оглави антимафиотите в Пазарджик по предложение на предния шеф на службата Георги Стоицев, известен като приближен на бившия вътрешен министър Румен Петков. Той пък беше освободен след убийството на сестри Белнейски, така и неразкрито до ден днешен. През юни 2008 г. Грозданов е бил награден с почетен знак на МВР.

*От днес всеки българин може да съди за неустойка „Проктър и Гембъл", ако прахът за пране „Ариел" не му изпере петната. Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди решение на КЗК от м. юли 2009 г., с което Комисията за защита на конкуренцията санкционира "Проктър енд Гембъл интернешънъл опърейшънс" СА за подвеждаща реклама на новаторска технология за отстраняване на петна и предотвратяване на бъдещото им появяване на препарата „Ариел Прозим 7".

КЗК установи, че излъчваната в България реклама не съдържа ясната информация, че е задължително многократно предварително третиране на дадена материя с препарата за постигане на желания ефект. В решението си ВАС определя, че премълчаването на съществена информация за продукта е в състояние да подведе потребителя и да пренасочи потребителското търсене, като формира предпочитание към рекламирания продукт за сметка на други. Решението на ВАС е окончателно.

Така въз основа на влязлото в сила решение на КЗК, на основание чл. 104 от ЗЗК, всички физически и юридически лица, на които са причинени вреди, дори когато нарушението не е било насочено директно срещу тях, имат право да подадат искове за обезщетение по реда на Гражданския процесуален кодекс.

*Парламентът удължи с още един месец работата на анкетната комисия, която трябва да установи как в "Държавен вестник" бе публикувана лобистката поправка "Мери Джейн" без указ на президента. Промяната разреши реклама на стоки и услуги с изображение на наркотични вещества.

Председателят на комисията органа Румен Иванов (ГЕРБ) мотивира удължаването с "обема и сложността на събраните досега данни, с необходимостта от технологично време за обсъждане и анализиране на постъпилите материали, както и с предстоящото изслушване на още хора". До момента в скандала са изплували имената на трима депутати от ГЕРБ - Светлин Танчев, Пламен Цеков и Лъчезар Иванов. 

*България и останалите членки на ЕС получиха шанс да спасят средства от еврофондовете за 2007 г. които не са успели да изхарчат до края на 2010 г., както и за запазване на финансиране, ако сами разкрият нередност при този процес и я отстранят. Това предвиждат промени в европейския регламент за структурните фондове, подписани днес в Европейския парламент в Страсбург.

С удължаване на периода за усвояване на парите от структурните фондове, предвидени за 2007 г., те няма да се загубят, а ще се инвестират в отложени или забавени проекти.

Oще: ариел  кфн  стоян мавродиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани