"Набуко" се скъси - и отстъпи пред "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

"Набуко" се скъси - и отстъпи на Москва

Webcafe.bg
26.05.2012, 10:51 (обновена 27.05.2012, 11:53)
Набуко

Снимка: © БГНЕС

Една тръба ще спечели конкуренцията за европейските потребители

Съединените щати продължават твърдо да подкрепят проекта за изграждането на газопровода "Набуко" въпреки оттеглянето на един от основните участници - британската компания "Бритиш петролиъм", съобщи говорителят на Държавния департамент Виктория Нюланд.

Тя подчерта, че Вашингтон все още смята "Набуко" за "изключително важен проект". Нюланд призна, че все още не е запозната с решението на BP да излезе от проекта.

До момента България, която е един от акционерите в проекта на европейския газопровод, е направила разходи от 50 млн. евро за "Набуко".

Британският концерн се отказа от участието си в европейския проект, целящ да намали зависимостта на Европа от руския газ чрез осигуряване на маршрут от Централна Азия и Близкия изток до европейските потребители. През 2011 г. руската държавна компания "Роснефт" придоби 5% от акциите на BP срещу 8 млрд. долара.

Докато проектът "Набуко" все повече замкръква, Русия бърза с "Южен поток". Целта е строителството му в първата страна, през която минава - България, да започне до края на 2012 г., поради което руската страна ни оказва натиск, включително с цените на газа и окончателната сметка за "Белене".

Защо? За да се избегне влизането в сила от догодина на т.нар. Трети енергиен пакет на ЕС, който изисква свободен достъп до тръбата на трети страни, което Москва не иска, и разделяне на собствеността върху тръбата от доставчика.

А BP и азербайджанската петролна компания СОКАР сега обсъждат само съкратен вариант на проекта, известен като "Набуко-Запад".

Нежизнеспособен проект

"Набуко" е "сложен в архива", тъй като е икономически нежизнеспособен, каза наскоро  високопоставен служител на BP, предаде Ройтерс.

Според BP "Набуко" вече не е възможност за пренос на газ от азербайджанското газово находище "Шах Дениз 2", казва Иън Кон. Очакваше се "Шах Дениз" да бъде основният доставчик на "синьо гориво" за "Набуко" и да доставя около 16 млрд. куб. метра газ годишно за 4000-километровото съоръжение. Това обаче е едва половината от проектния капацитет на газопровода от 30 млд. куб. метра годишно.

Водещата компания по проекта - австрийската OMV - се надяваше през идните години да осигури недостигащите количества чрез допълнителни споразумения с доставчици от Туркменистан, Ирак и дори от Иран. Според BP обаче тръбопровод, който ще бъде полупразен за неопределен период, е икономически неизгоден.

Европейската комисия заяви, че въпреки позицията на Би Пи продължава да обсъжда цялостния проект. И от германската RWE посочват, че към момента все пак ще се обсъжда първоначалния план за газопровода, въпреки че съкратеното трасе има по-голям шанс да се реализира.

"Уверени сме, че НАБУКО-Запад ще спечели търговете и тогава смятам, че оригиналният проект ще бъде поставен отново на обсъждане", коментират от RWE. Германската компания е част от проектната компания, стояща зад проекта, включваща още австрийската OMV, унгарската MOL, турската Botas, българската БЕХ и румънската Тransgaz.

 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.