ЦИК наказва TV7 и Бареков за агитация в деня за размисъл | webcafe.bg
newscafe

ЦИК наказва TV7 и Бареков за агитация в деня за размисъл

Webcafe.bg
12.05.2013, 15:49 (обновена 12.05.2013, 15:53)
бареков

Заради повторение на интервю на Бареков с лидера на БСП в деня за размисъл ЦИК наказа TV7

Централната избирателна комисия наказва ТВ7 за нарушаване на изборния кодекс в деня за размисъл, който беше вчера - 11 май.  През нощта телевизията е пуснала повторение на сутрешен блок, в който като гост е участвал лидерът на БСП Сергей Станишев, което е вид предизборна агитация преди деня за гласуване.

Сигналът за нарушението е пуснат до ЦИК от ГЕРБ и е подписан от административния секретар на партията Цветомир Паунов. ЦИК е изискала от ТВ7 и от Съвета за електронни медии (СЕМ) копие от записа на излъченото интервю. След прегледа на записа става ясно, че е повторение на разговор със Станишев в предаването "България избира - без цензура" с водещ Николай Бареков от 10 май.

В интервюто се засягат различни въпроси, свързани с предизборната програма на БСП, както и послания за гласуване в полза на партията, имащи характер на предизборна агитация, съобщават от ЦИК.

Сега Избирателната комисия трябва да състави акт за установяване на административно нарушение на основание чл. 300, 299 и 133 от изборния кодекс против доставчика на медийна услуга ТВ7 и изпълнителните директори на телевизията Николай Бареков и Десислава Тошева, като решението не подлежи на обжалване.

По-рано днес ЦИК реши, че представителите на електронни и печатни медии могат да присъстват в избирателните секции в изборния ден.

ЦИК е категорична, че медиите могат да отразяват непосредствено произвеждащите се на 12 май 2013 избори, включително установяването на резултатите от произведения избор и предаването на протоколите и изборните книжа и материали от СИК в РИК при спазване изискванията на Изборния кодекс, определения с решение съответно на СИК и РИК ред и указанията на председателя на СИК за реда в изборното помещение.

По-рано днес възникна проблем с отразяването на упражняването на правото на вот от страна лидера на левицата Сергей Станишев, тъй като председателката на 43-та секционна комисия в Националното музикално училище "Любомир Пипков" забрани на десетки журналисти да снимат председателя на БСП в изборната секция. Екип на руската национална телевизия "РОССИЯ" също имаше проблем с отразяването на гласуването в столично училище в квартал "Изток".

Oще: tv7  агитация  изборен кодекс  николай бареков  сем  сергей станишев  цик 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

1 Зеленото човече | 13.05.201311:16

Бареков направо в затвора трява да го тикнат, този противняк. Толкова си е повярвал, че чак няма накъде. Мисли, че от него зависят нещата. Показа се като истинска подлога на БСП. Пълна, пълна трагедия. Дано глобата е голяма.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани