И 13-ият доклад на ЕК - като първия | webcafe.bg
newscafe

И 13-ият доклад на ЕК - като първия

Webcafe.bg, по БТА
22.01.2014, 12:11 (обновена 22.01.2014, 14:54)
Европейска комисия

И в 13-ия доклад като в първия - никакъв напредък, скандални назначения, мониторингът продължава

ЕК представи тринайсетия доклад за България в хода на процедурата за наблюдение на правосъдието и вътрешния ред, установена още при членството ни в общността преди 7 години.

И той отново е негативен - установява недостатъчен напредък, скандални назначения, влияние върху съда и липса на присъди. За сетен път се казва, че мониторингът ще продължи неясно докога.

Брюксел отбелязва предприетите от България стъпки през изминалите 18 месеца и в кои области са нужни още мерки. 

Цялостният напредък все още не е достатъчен и остава несигурен, пише в доклада. Изреждат се: повтарящите се скандали, свързани например с назначения, които трябваше да бъдат прекратени по етични съображения, изплъзване от правосъдието на осъдени ръководители на организираната престъпност и поредица от разкрития относно политическото влияние върху съдебната система подкопаха общественото доверие. 

Продължава да има твърде малко дела за престъпления, свързани с корупцията или организираната престъпност, достигнали до успешен край, пише още в документа. 

В препоръките на ЕК се изисква - постигане на консенсус за успех на реформите; прилагане на процедурите за назначения ясно и прозрачно с оглед възстановяване доверието на обществото; елиминиране на възможностите за оказване на политически натиск върху назначенията и решенията на съдебната власт; провеждане на широки дискусии с гражданското общество и професионалната общност.

ЕК трябва да помогне примерно всички еврофондове да се разпределят извън България. Да има някаква агенция в Брюксел и тя да разпределя парите. Колкото и скъпо да ни излезе поддръжката на такава агенция ще е по-евтино от сегашното положение.

Уверени сме, че българското правителство ще приеме сериозно оценките от доклада, заяви на пресконференция говорителят на ЕК Марк Грей. 

Докладът не дава оценки на отделни личности, институции или на едно правителство, поясни той в отговор на въпрос. 

"Не разглеждаме докладите като "положителни" и "отрицателни", процесът е много по-сложен. Напредъкът не е толкова бърз, колкото би ни се искало, но го има. Законите са налице, но все още липсата на желание за предаването на уличените на правосъдието", добави Грей. 

Той подчерта, че наблюдението ще продължи, докато бъдат изпълнени всички ангажименти.

В изявление на председателя на комисията Жозе Барозу пък се казва, че в България трябва да се насърчават радетелите на промяната и да се осигури лидерство. По думите му трябва да има политически ангажимент, че ще се спазват върховенството на закона и независимостта на съдебната власт.

Oще: брюксел  българия  доклад  ек  ес  марк грей  препоръки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани