Протест срещу бетона на Кара дере | webcafe.bg
newscafe

Протест срещу бетона на Кара дере

Webcafe.bg
20.03.2014, 12:01 (обновена 20.03.2014, 16:20)
плаж, любов

Снимка: © Getty Images

Скоро няма да е така романтично на Кара дере

Да спрем застрояването на Кара дере - на първо време с протест пред Министерския съвет, който се организира от 18 часа днес.

Причината: решението на правителството да подкрепи изграждането на курорт в едно от малкото останали девствени места по Черноморието ни. Проектът край Бяла се точи от времето на тройната коалиция. Тогава беше изкупена земята от собствениците, но поради разразилата се финансова криза, последвана от срив в строителството не беше реализиран.

Местността Кара дере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" - за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Ето какво казват организаторите на протеста:

"Министърката на околната среда Искра Михайлова очевидно е твърде ниско и не е запозната с далаверата: преди месец тя обяви, че в РИОСВ няма постъпили инвестиционни намерения за Карадере. Навярно защото в проекта е замесено името Станишев - един от архитектите на проекта е арх. Георгий Станишев, брата на Сергей.

В обхвата на две защитени зони по Натура 2000 са предвидени 1200 самостоятелни жилищни единици, в сгради от 1 до 5 етажа. При спазване на законите проектът е обречен! Но закони за управляващите явно няма, а местните общинари ламтят за нов Слънчев бряг върху дюните на Карадере.

Инвеститорите - Мадара Юръп, са обявени за приоритетни и ще бъдат обслужвани по Закона за насърчаване на инвестициите, независимо, че са офшорна компания. Припомняме, ЕС има директива, която цели собствеността на офшорките да е ясна до физическо лице и участието им да е ограничено. При нас законът за офшорките беше направен от Делян Пеевски и Йордан Цонев, виждаме кого обслужват."

И ГЕРБ се запритесниха за Черноморието

С вчерашното решение на МС се стартира грандиозна далавера в Кара дере, заяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев на брифинг в парламента.

От ГЕРБ обвиниха властта в "бетониране на Черноморието" и призоваха за спиране на проекта.

Много са скандалите и неслучайно е подбран моментът да бъде стартиран тихомълком, по терлици този проект, който унищожава българската природа, коментира Главчев.

Бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова (ГЕРБ) посочи, че в случая с Кара дере става въпрос за заменка, прекрасна плажна ивица и горска площ с променено предназначение - територия от 210 дка, и 100 млн. инвестиция, в резултат на която "това прекрасно и красиво място ще се превърне в три огромни хотелски комплекса, над 1200 самостоятелни жилищни сгради и нито помен от диви птици, природа и всичко останало".

"Всички си спомняме, че това правителство популистки каза, че ще спасява Черноморието, а на някои лидери им е лична кауза. В тази лична кауза виждам не кауза за спасение на Черноморието, а кауза за неговото унищожение и пълно бетониране", коментира Павлова.

Тя отбеляза, че с промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които предстои днес да бъдат разгледани от комисията по регионална политика, се разрешава отново строителството в зона А.

По думите й това се прави, за да може проектът в Кара дере да се случи. С промяна в Закона за насърчаване на чуждестранните инвестиции държавата ще финансира изграждането на инфраструктура за големи инвеститори, които влагат 100 млн., какъвто бил случаят с инвеститора в Кара дере, каза още Лиляна Павлова.

Вчера беше казано, че държавата няма да плати и лев, в същия момент с приемането на промените в закона, държавата ще е длъжна да плати цялата инфраструктура - пътна, ВиК, отбеляза тя.

След подписването на меморандума Българската агенция по инвестициите може да издаде на "Мадара юръп" сертификат за инвеститор клас "А" и така фирмата ще получи и финансови облекчения.

Според Лиляна Павлова управляващите бързат с този проект, защото още от 2007 г. имало издадени 70 разрешения за строеж, половината от които вече не били валидни, но имало 25, които са валидни и то само още 3 месеца.

"Затова се бърза, за да го бетонират и застроят. В противен случай ще трябва да спазят закона, да минат през процедура по ОВОС и този проект да бъде спрян", коментира тя. Апелирам към министъра на околната среда да спре този проект, да забрани строителството в тази зона и каузата за унищожение, подета от това правителството, да бъде спряна незабавно, добави Павлова.

МИЕ пробва да успокои страстите

От Министерство на икономиката се опитаха да успокоят, че решението на МС не дава реален старт на инвестицията. Проектът е в идейна фаза и тепърва предстои да мине през всички екопроцедури, съобщават от МИЕ.

Подобна е позицията на община Бяла, която напомни необходимостта проектът първо да получи ОВОС, да се иска промяна в териториално-устройствения план на община Бяла и в подробния устройствен план на "Бяла-север", както и да се проведе обществено обсъждане.

Oще: инвестиции  искра михайлова  кара дере  море  проект  протест 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани