32 услуги на Столична община с по-високи цени + 20 нови | webcafe.bg
newscafe

Поскъпват 32 услуги на Столична община + 20 нови

Webcafe.bg
07.06.2012, 10:47 (обновена 07.06.2012, 11:25)
Йорданка Фандъкова

Снимка: © Sofia Photo Agency

В предизборната кампания на Йорданка Фандъкова, естествено, не присъстваше увеличението на цените на услугите, които Столична община предоставя на гражданите си

Столична община предлага поскъпване на 32 административни услуги, които предоставя на гражданите, плюс въвеждането на нови 20 платени услуги. Предложението на зам.-кмета по финансите Дончо Барбов е публикувано на сайта на "Московска" 33.

"Става въпрос за актуализация на 32 съществуващи услуги, както и въвеждане на 20 нови. По предложението е работено няколко месеца и то е изготвено в резултат на анализ от различните дирекции на това, което се предлага като услуги на гражданите и разходите, свързани с предоставянето на отделната услуга. Отчита се и фактът, че голяма част от тях не са актуализирани от 2006 г." 

Увеличението за столичани ще бъде гласувано на заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 28 юни.

Промените са включени в наредбата за местните такси и цени на административни услуги.
Сред таксите, които поскъпват, са съгласуване на улични проводи (водопровод, канал, топлопровод, газопровод, елкабели, улично осветление, съобщителни и информационни кабели и др.), които вече ще струват не по-малко от 7 лева вместо до 5 лева.

Издаването на скица от кадастралния план в урбанизирана територия се увеличава с 10 лв. - на 30 лв. Нанасянето на имот и на сграда на кадастрална карта става по 7 лв. за един обект (вместо 5 лв.). Копието от кадастрален план вече ще струва 15 лв. във формат А4. Досега се плащаше по 2.50 лв./1 кв. дм. Съгласуването на скица-проект за изменение на кадастрален план се вдига от 20 на 31 лв. 

Наредбата коригира и крайния срок за плащането на първата вноска за такса за битовите отпадъци от 31 март на 30 април. 

Увеличава се цената и на билетчето за Зоологическата градина, като вече безплатно ще влизат само децата до 3 г., а не до 7 г. Мотивите на зоопарка са, че издръжката на животните е поскъпнала значително. Така децата ще плащат двойно - 2 лв. Студентите и хората над 18 г. също ще плащат двойно - по 4 лв. Само пенсионерите ще плащат както и досега по 1 лв. Въвеждат се отделни цени за групови посещения. Ако са в група, и децата, и възрастните ще плащат с левче по-малко от редовния билет. Въвежда се и абонамент - за цяла година картата за неограничен брой посещения ще струва 50 лв.

Сред предложените нови административни услуги е издаването на удостоверение за идентичност на административен адрес, за която ще се плаща по 3.50 лева. Друга нова такса е издаването на копие от кадастрален или регулационен план за изготвянето на проект за поставянето на преместваемо съоръжение, за което ще се събират по 20 лева.

Междувременно съдът се произнесе срещу друго поскъпване - на цените на билета на 1 лев и на картите за градския транспорт.

Oще: данъци  кадастрален план  поскъпване  скици  столична община  такси  услуги 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 07.06.201217:08

Объркан сефте... то вече ми е все едно... чакам с последното поскъпване на водата да поскъпне и бирата... а после Сименов да излезе и да каже, че това е "Антикризисно поскъпване"... Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани