Георги Първанов, сеячът на политики | webcafe.bg
newscafe

Георги Първанов - и сеяч на политики

Webcafe.bg, по Агенция Фокус
22.09.2013, 13:45 (обновена 22.09.2013, 15:27)
Георги Първанов

Снимка: © Sofia photo agency

Георги Първанов: Силните, добрите експерти избягаха от политиката, от партиите, те са в бизнеса – дори са навън...

На форум в НДК днес бившият президент Георги Първанов събра бивши и настоящи депутати от левицата, кметове, преподаватели, както и други леви, за да обяви завръщането си в политиката с т.нар. дискусионни клубове, които смята да изгради в областните центрове. Иска ми се да направя един национален отбор по генериране на идеи, каза той.

Заявката беше дадена в дълго слово на събитието, чийто надслов е: "Български дебати за национален успех". Следващото такова ще е в Стара Загора, а темата ще бъде обявена допълнително.

По думите на Първанов идеята е да се говори за политики, защото такъв тип разговори в партиите липсвали. Той отрече да прави надпартиен граждански борд на БСП, а определи инициативата си като "групи за натиск в гражданския смисъл на думата".

Първанов подчерта, че е необходимо да се помогне за оздравяване на партиите и коалициите. "Загниването на сегашните български партии е в основата на проблемите на управлението и политиките. Загниването идва от кризата на идентификацията", заяви той.

Според него акцент в протестите е идеята за промяна и за нов Изборен кодекс. "Ние сме готови да дадем домакинството си на един такъв дебат. Аз организирах дискусия за реформата на политическия модел и там идеите за промените на изборното законодателство бяха обсъдени. Трябва да се обсъдят промени в Закона за политическите партии - начин за финансиране на партиите, строг контрол, прозрачност. Много по-ефективен контрол върху средствата за партиите - въпрос, който трябва да бъде решен. Отделно ще правим дебат по темата за състоянието на партиите", заяви Първанов.

Безусловно трябва да се засили пряката демокрация вътре в самите политически партии, подчерта той. Стана ясно, че той не смята за "резултатно" свикването на Велико Народно събрание, тъй като, по думите му, не стои въпросът за "преучредяване на държавата" и възможностите в сегашната Конституция не са изчерпани.

Татяна Дончева: Можещите хора са извън БСП

Всичките претенции за академичност на настоящото правителство силно издишат, заяви на форума и бившата соцдепутатка Татяна Дончева. Тя припомни, че екоминистърката е завършила Библиотекарския институт.

Необходима е драстична промяна на политическата система, тъй като се е маргинализирала. "Изработването на адекватни и силни политики е голям проблем в българската политика през последните години. Има пълна импровизация на всички нива, назначаване на хора с фразата „назначаваме човека с политическо решение". Политическите решения както за кадри, така и за решаване на големи въпроси, не може да бъде синоним на решение без всякаква връзка с главния мозък.

"Да укрепваме загнила партия е кауза пердута. Няма никакъв хляб в това да очаквате, че ще настъпи промяна в БСП, ГЕРБ, ДПС, които са ясно олигархично обвързани. Ръководството е силно зависимо от други хора, които им диктуват както листи, така и решения, които са в определен икономически интерес. Решението изисква нови политически субекти. Огромна част от хората искат промяна на системата. Как смятате да възстановите доверието в два-три политически субекта. Нямаме такова време. Нашият живот си изтича", заяви Дончева.

Тя даде пример с футболен клуб "Лудогорец" - селски отбор, в който са били влети качествени футболисти и като резултат отборът е отстранил от лидерското място в първенството отбори като "Левски" и ЦСКА.

"Участвам в дискусията, за да си сверя часовника.Смятам, че успехът на България и на всеки от нас е свързан с две измерения - с постижения и със себеусещане. Постиженията, които ни създават радост в контекста на историята са свързани със света", обясни тя.

Oще: бсп  георги първанов  клубове  партия  политики  форум 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани