Георги Първанов, сеячът на политики | webcafe.bg
newscafe

Георги Първанов - и сеяч на политики

Webcafe.bg, по Агенция Фокус
22.09.2013, 13:45 (обновена 22.09.2013, 15:27)
Георги Първанов

Снимка: © Sofia photo agency

Георги Първанов: Силните, добрите експерти избягаха от политиката, от партиите, те са в бизнеса – дори са навън...

На форум в НДК днес бившият президент Георги Първанов събра бивши и настоящи депутати от левицата, кметове, преподаватели, както и други леви, за да обяви завръщането си в политиката с т.нар. дискусионни клубове, които смята да изгради в областните центрове. Иска ми се да направя един национален отбор по генериране на идеи, каза той.

Заявката беше дадена в дълго слово на събитието, чийто надслов е: "Български дебати за национален успех". Следващото такова ще е в Стара Загора, а темата ще бъде обявена допълнително.

По думите на Първанов идеята е да се говори за политики, защото такъв тип разговори в партиите липсвали. Той отрече да прави надпартиен граждански борд на БСП, а определи инициативата си като "групи за натиск в гражданския смисъл на думата".

Първанов подчерта, че е необходимо да се помогне за оздравяване на партиите и коалициите. "Загниването на сегашните български партии е в основата на проблемите на управлението и политиките. Загниването идва от кризата на идентификацията", заяви той.

Според него акцент в протестите е идеята за промяна и за нов Изборен кодекс. "Ние сме готови да дадем домакинството си на един такъв дебат. Аз организирах дискусия за реформата на политическия модел и там идеите за промените на изборното законодателство бяха обсъдени. Трябва да се обсъдят промени в Закона за политическите партии - начин за финансиране на партиите, строг контрол, прозрачност. Много по-ефективен контрол върху средствата за партиите - въпрос, който трябва да бъде решен. Отделно ще правим дебат по темата за състоянието на партиите", заяви Първанов.

Безусловно трябва да се засили пряката демокрация вътре в самите политически партии, подчерта той. Стана ясно, че той не смята за "резултатно" свикването на Велико Народно събрание, тъй като, по думите му, не стои въпросът за "преучредяване на държавата" и възможностите в сегашната Конституция не са изчерпани.

Татяна Дончева: Можещите хора са извън БСП

Всичките претенции за академичност на настоящото правителство силно издишат, заяви на форума и бившата соцдепутатка Татяна Дончева. Тя припомни, че екоминистърката е завършила Библиотекарския институт.

Необходима е драстична промяна на политическата система, тъй като се е маргинализирала. "Изработването на адекватни и силни политики е голям проблем в българската политика през последните години. Има пълна импровизация на всички нива, назначаване на хора с фразата „назначаваме човека с политическо решение". Политическите решения както за кадри, така и за решаване на големи въпроси, не може да бъде синоним на решение без всякаква връзка с главния мозък.

"Да укрепваме загнила партия е кауза пердута. Няма никакъв хляб в това да очаквате, че ще настъпи промяна в БСП, ГЕРБ, ДПС, които са ясно олигархично обвързани. Ръководството е силно зависимо от други хора, които им диктуват както листи, така и решения, които са в определен икономически интерес. Решението изисква нови политически субекти. Огромна част от хората искат промяна на системата. Как смятате да възстановите доверието в два-три политически субекта. Нямаме такова време. Нашият живот си изтича", заяви Дончева.

Тя даде пример с футболен клуб "Лудогорец" - селски отбор, в който са били влети качествени футболисти и като резултат отборът е отстранил от лидерското място в първенството отбори като "Левски" и ЦСКА.

"Участвам в дискусията, за да си сверя часовника.Смятам, че успехът на България и на всеки от нас е свързан с две измерения - с постижения и със себеусещане. Постиженията, които ни създават радост в контекста на историята са свързани със света", обясни тя.

Oще: бсп  георги първанов  клубове  партия  политики  форум 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани