0700 122 99 за храните! Звъни, не ги жали... | webcafe.bg
newscafe

0700 122 99 за храните! Звъни, не ги жали...

Webcafe.bg
18.04.2011, 10:02 (обновена 18.04.2011, 10:11)
йордан войнов

Снимка: © БГНЕС

Оглавяваната от Йордан Войнов агенция по безопасност на храните пуска горещ телефон за сигнали на потребители

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) открива от днес горещ телефон за потребителите - 0700 122 99. На него ще отговарят оператори, които ще приемат сигнали и запитвания относно дейността на агенцията всеки ден от 8:00 до 21:00 часа, включително и в почивни и празнични дни, съобщиха от агенцията.

Вече е активен и уеб сайтът на Българска агенция по безопасност на храните за връзка с потребителите, който е с изключително богато меню и лесна навигация. Електронният адрес на институцията е www.babh.government.bg.

В края на миналата седмица шефът на агенцията - Йордан Войнов, съобщи намерението да се въведат стандарти - като за хляба, месото и млечните продукти, и при лютеницата.

"Проучваме възможността следващият стандарт да е за лютеницата, защото тя е национален продукт. Всяко българско семейство консумира лютеница. Знаем, че в градовете и селата наесен също изготвят лютеницата в домашни условия. Така че би било добре, ако наистина има стандарт и за този продукт. Но за това тепърва ще проучваме какви са възможностите", заяви д-р Войнов.

За един месец, откакто съществува и работи БАБХ, най-важната задача на контролния орган според Войнов е било изготвянето на стандарта за хляба.

"За първи път от 1989 г., тоест след повече от 20 години, бе утвърден стандарт за такъв естествен продукт като хляба без консерванти без подобрители, избелители и т.н. Аз смятам това за сериозен успех като начало за агенцията", коментира д-р Войнов.

Хлебопроизводителите ще пуснат първите партиди хляб по стандарта "България" на Велики четвъртък. Войнов обясни, че няма отказ от реализиране на идеята храните, които се предлагат в детските градини, да са с продукти по стандарти. Става дума за млечните, месните продукти и хляба.

Oще: бабх  потребители  сигнали  телефон  храни 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани