БДЖ с финт дерайлира стачката | webcafe.bg
newscafe

БДЖ с финт дерайлира стачката

Webcafe.bg
11.12.2011, 11:28 (обновена 11.12.2011, 12:33)
влакове

Снимка: © Sofia Photo Agency

За последните 4 дни броят на стачкуващите железничари беше под двеста

БДЖ обяви железничарската стачка за незаконна с мотива, че на 18-ия ден от протеста - 11 декември, влиза в сила нов график за движение на влаковете.

В откритото писмо, публикувано на сайта на дружеството, пише че арбитражните решения, които стачните комитети и стачкуващите от трите дружества смятат като сключени споразумения за транспортно обслужване на населението по време на стачка, са издадени въз основа на стария график. При влизане в сила на новия график, арбитражните решения нямат никакво действие.

Преди дни ръководството на БДЖ обяви намерението си да спре всички пътнически влакове, които се движеха в интервала 8-16 часа, тъй като те са почти празни и това носи големи загуби на фирмата.

От Обединения стачен комитет на КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха, че стачката продължава и днес - влаковете ще бъдат спрени от 8 до 16 часа. Според двата синдиката стачката е законна и след 10 декември. По техни данни 154 влака от 222 вчера не са се движили.

За последните 4 дни броят на стачкуващите железничари беше под двеста.

От предложението за доброволно напускане на железниците с компенсация от 6 брутни работни заплати са се възползвали 925 служители на дружеството.

Стачка до смърт!

"Ще стачкуваме, докато умрем!". Такава е позицията на голяма част от железничарите в страната, заяви за БНР Димитър Динев, председател на стачния комитет на Синдиката на железничарите към КНСБ.

Според Динев ръководството на БДЖ до този момент не е дало отговор има ли в банковите си сметки влог от 60 милиона лева. Тази седмица "24 часа" съобщи за милионите, сложени на 2-годишен влог в Корпоративна търговска банка. От железниците избегнаха категоричен отговор за местонахождението на парите, както и от транспортното министерство. 

При започнала стачка всякакви действия на ръководния екип на БДЖ и на НК "Железопътна инфраструктура" като промяна на графиците на движение на влаковете и на работното време или отмяна на движение на влакове са локаут, коментира Динев, като се позовава на юридическите консултанти на синдикатите. 

По думите му в 18-ия ден на стачката участват възлови гари като София, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Царева ливада. Синдикалистът заяви, че продължението на стачката зависи изцяло от волята и решението на хората по места. Според Динев, ако в сметките на БДЖ има 60 милиона лева, неизплащането на лихвите по заема за мотрисите е лъжа към правителството на Германия - гарант по кредита.

Oще: бдж  влакове  график  движение  железничари  кнсб  кт подкрепа  синдикати  споразумения  стачка  товарни превози 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.01.2011, 12:58

1 little boy | 13.12.201118:31

Всичко е с цел да се приватизира БДЖ, и защо никоя медия не споменава че, БДЖ товарни превози е продадена???
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани