Радан Кънев започна с отказ на СДС | webcafe.bg
newscafe

Радан Кънев започна с отказ на СДС

Webcafe.bg
24.06.2013, 13:18 (обновена 24.06.2013, 16:44)
Радан Кънев

Първо "Не" от Радан Кънев, пак за СДС

Едва поел лидерския пост в ДСБ, Радан Кънев започна „дясното обединение" с отказ - СДС няма да бъде поканен да участва в преговорите, тъй като „тяхното ръководство има връзки с ГЕРБ".

Изглежда като противоречие, но Кънев има обяснение - не иска нищо общо с ГЕРБ, а и техните избиратели били различни от т.нар. десен електорат.

Вчера Иван Костов предаде щафетата на юриста, според когото окрупняването на десницата вече не трябва да е пленник на лидерски битки и вождизъм, а да се развива на базата на общи идеи и ценности.

Това обаче не важи за СДС. „В периода от 15 май миналата година има потвърдени от техните среди мнения, че техният политически път е пряко обвързан с ГЕРБ, и че разтурването на Синята коалиция е също продукт на тази политическа линия", заяви Кънев на пресконференция.

След две седмици Емил Кабаиванов и заместниците му вероятно ще бъдат сменени, така че Кънев можеше да си спести този първи ход, който изобщо не е в подкрепа на диалога. Явно ДСБ бърза да започне големия разговор за бъдещия десен реформаторски блок.

В това число влизат срещи с различни партии и граждански организации, сред които „България на гражданите", НДСВ, „Зелените", „Синьо единство" и други, както и с авторите на Харта 2013.

Емил Кабаиванов - черната овца

Всички депутати на СДС в предишния парламент се обърнаха срещу Кабаиванов, който получи от тогавашния премиер Бойко Борисов възможността да номинира конституционен съдия на мястото на Венета Марковска и Галя Гугушева. СДС предложи президентът Петър Стоянов, който на третия ден се отказа, защото това било в услуга на ГЕРБ, а и имал много международни ангажименти.

След изборите на 12 май председателят на СДС Емил Кабаиванов също обяви, че ще подаде оставка. Новото ръководство на партията ще бъде избрано на партиен форум, свикан на 6 и 7 юли.
„Ние със симпатия и уважение ще изчакаме решенията, които ще бъдат взети на тази конференция", коментира Радан Кънев.

В търсене на реформаторски десен блок без ГЕРБ

"Един такъв блок не включва в нашата представа партия ГЕРБ. Смятам, че той търси доверието на различни избиратели, които не смятат, че ГЕРБ e алтернатива в българската политика. Това е нашият отговор на поканата на ГЕРБ за общ фронт срещу правителството", обяви Кънев.

Първото поздравително писмо, което вчера новоизбраният лидер на ДСБ получи, бе от Бойко Борисов.

"Нямаме претенции протестиращите да се припознават в ДСБ, ние се припознаваме в тях в голяма степен. Създаването на силен реформаторски блок е желание за отговор на гражданската енергия в България. Достоен отговор, защото тя е много достойна и силна", обяви още Радан Кънев.

Oще: дсб  емил кабаиванов  иван костов  радан кънев  сдс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

4 daysydogy | 24.06.201320:59

Дотук само нелепи писаници!!! Вие чухте ли аргументите на ДСБ и Синьо единство днес в предаването Лице в лице? За какво бърборите изобщо. Кунева си подаде оставката..., аз лично не вярвам на прошковци и зеленигоричковци; кабазадника си подаде оставката, а ръководството на сдс няма нищо общо с членската маса; ще видим кои ще са новите ръководства на сдс и гражданите и тогава ще говорим; аман от оплаквачи, аман от пишман критикари...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

3 peta_wawa | 24.06.201319:14

Много необмислено, но какво ли странно в това, ако беше обмислено, тогава щеше да е чудно Усмивка ...
Докога ще разглеждаме пъзела на различно оцветени блокчета, асоциирайки всичко в една партия с едно-две поовъртяли се лица. Още повече че те са изритани от своите дори. Избирателите, големия клокочещ басейн незнаещи накъде, в момента гледат и слушат много внимателно. Като се има предвид колко нетърпимост има към тези дребнави дрязги, довели до сегашното положение, това наистина е сам за се зачукаш още по-надолу.
Няма ли някой пораснал субект да изостави мантрата "аз няма да си играя с тези, защото те си играят с онези" и да постави ясни условия за съглашение. Уеднаквете принципите, хората начело са важни наистина, но най-лесно се сменят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

2 Conspirator | 24.06.201316:47

Наистина е смайващо!
Възможно ли е,след като са ти отслужили политическата панихида,да се изхитриш дотолкова,че да се вкопаеш,още по-дълбоко в земята?И същевременно да копаеш към друг виден покойник-гражданите на Кунева,с ясното съзнание,че зачеркваш цялата политическа история на ДСБ?
Йезуитският начин да отхвърлиш подадената от ГЕРБ ръка,чрез заклеймяването на останките на СДС, в съглашателство с Борисов е направо изумително!
Какво правим след думите на Костов от 16 май 2012 г.
''Г-жа Кунева е последната червена кукувица, която се опитва да снесе яйце в синьото гнездо.''
И ако Радан Кънев тръгне на ''блокови''споразумения,точно с ''червената'' кукувица,какво правим-ние,техните избиратели.
Какво общо,биха имали ДСБ с неолибералният проект на Гражданите.Дотук виждам един единствен белег.Твърдо антиГЕРБ политика.Но как непримиримостта на Костов с комунистите,може да бъде съчетана с очевидната склонност на Кунева да играе коалиционно с БСП и ДПС.
Явно Радан Кънев има отговор,който НЯМА да се хареса на тези,които ходят редовно на гроба на дясното.И чакат възкресение.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 24.06.201315:19

Аз разбирам ,че евентуално обединяване с Кунева-Пръмова ще донесе едни добри 1-2% гласове, ама нима и тя не е обвързана и омърсена от действията си и от участието и в едно мръсно управление?!?! На мен лично Кунева-Пръмова ми е много по-неприятна от останките на СДСто...
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани