Барозу натри носа на Орешарски | webcafe.bg
newscafe

Барозу натри носа на Орешарски

Webcafe.bg
21.06.2013, 10:58 (обновена 21.06.2013, 14:04)
Европейска комисия

Брюксел иска повече работа срещу престъпността и корупцията от България

Европейската комисия следи с тревога събитията около избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Брюксел настоява следващият шеф на службата да е човек с безспорен професионален опит, а страната ни да продължи по-активно борбата с корупцията и организираната престъпност.

Това стана ясно от изявление на председателя на ЕК Жозе Барозу след среща в Брюксел с премиера Пламен Орешарски. Освен това Барозу посочи, че мониторингът остава.

Министър-председателят бе посрещнат с протест на наши сънародници, които скандираха "Мафия", "Крадци" и "Оставка". Част от тях работят в европейските институции и мощно освиркаха Орешарски, за когото това е първа визита в Брюксел като премиер.

Назначението на Пеевски за шеф на ДАНС е притеснило доста от европейските партньори на България, заяви дипломатично Барозу, изтъквайки изнервената политическа обстановка у нас в момента. Така той окончателно разби на пух и прах версията, лансирана при избора на Делян Пеевски, че "кандидатурата е консултирана с партньорските служби".

Институциите обаче не бива да бъдат подлагани на съмнение, а подобни важни назначения изискват поне минимален консенсус между политическите сили, независимо от борбата между тях, напомни председателят на ЕК.

Поправете се

Кандидатите трябва да са заслужили и да отговорят на "най-високи стандарти за почтеност", настоя Барозу. Последва призив за широки консултации при избора на хора за такива ключови позиции, особено когато са свързани с борбата с корупцията и престъпността.

Барозу коментира и протестите, които вече седмица не стихват в София и някои от големите градове на страната. Според него това показва, че българите нямат доверие в законността и правовия ред в страната, въпреки уверенията на Пламен Орешарски.

Заради корупцията и организираната престъпност България, заедно с Румъния е поставена под специално наблюдение от Брюксел, част от което са редовните доклади за напредъка на страната ни в тези две области.

Барозу заяви още, че всички български партии, които ги е грижа за бъдещето на държавата, трябва да намерят съгласие по важните въпроси.

"Знаем, че демокрацията по определение е въпрос на съревнование, партиите се борят за власт. Важно е партиите, докато се борят за власт, до го правят в условията поне на минимално обществено съгласие по въпроси, свързани с държавата и нейните най-важни институции. Най-важните принципи не бива да бъдат подлагани на съмнение", коментира шефът на ЕК.

Той добави, че е наясно с политическото положение в България, което е "напрегнато заради желанието на българското общество да види трайни промени и най-високи принципи на почтеност в политическата система".

"Оценявам уверенията, които получих от премиера по повод уважението към върховенството на закона. Заявих много ясно кои са нашите притеснения - знаем, че политическата обстановка поляризира България", посочи Барозу.

Брюксел иска сигурност за парите от европейските фондове

"Аз ще продължа да правя усилия за нормализиране на политическата и обществена ситуация, което е предпоставка за изпълнение на всички други цели от социално-икономическата сфера на кабинета", заяви Пламен Орешарски.

По думите на Барозу реформите в България трябва да продължат, включително в икономическата област.

"Обсъдихме детайлно европейските фондове, които са критични за България. В момента фондовете от ЕС са основния източник на приходи в страната и ние искаме да сме сигурни, че тези пари отиват в правилната посока, а не се пропиляват", каза Барозу.

Той каза още, че има нужда да се запази възможността за ръст на българската икономика и е необходимо да се прилагат препоръките на ЕК.

"Ние директно заявяваме какво трябва да се направи на национално ниво. Напоследък публикувахме специфични препоръки към страните, които се надявам, че ще бъдат одобрени от Европейския съвет. Много от изискванията трябва да се свършат на национално ниво, но ЕС може и ще подкрепи тези усилия", каза Барозу.

През следващия програмен период 2014-2020 Брюксел ще дава пари на България само срещу изпълнени реформи, стана ясно още преди изборите на 12 май. При това Европейската комисия иска писмени гаранции от София. Планът с мерките трябва да се представи до края на лятото.

Oще: брюксел  делян пеевски  европейска комисия  жозе барозу  пламен орешарски 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.04.2013, 16:54

5 Desislava Popova | 28.06.201319:50

Хайде да не гледаме в двора на комшиите. Нито си имаме Путин, нито сме една от великите сили, нито Европа зависи от нашия газ. По тези три маловажни причини, Бароуз може да си го изкара на нас и заради Русия... По добре да си гледаме собствената кочинка и как да си я почистиме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 21.06.201314:11

барозу мнооо смел... а се смали до путинката и напусна кат яребиче по чакъл ;)
евро принципи фром секаде
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 17:21

3 Kenobi | 21.06.201312:55

„Аз ще продължа да правя усилия за нормализиране на политическата и обществена ситуация, което е предпоставка за изпълнение на всички други цели от социално-икономическата сфера на кабинета", заяви Пламен Орешарски.
Отегчен Отегчен Отегчен Отегчен Отегчен

МЪЛЧА И СЕ СРАМУВАМ Удивителна

Това трябва да прави Олигарски, ако наистина иска да направи усилие за нормализиране на ситуацията ДА БЪДЕ ТАКА ДОБЪР ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА, нека върне властта на народа, нека има нови избори - очевидно "новия морал" на "новите управляващи" и същия като на предишните.
Бърза промяна в избирателния кодекс - отпадане на прага за влизане в НС и нови избори.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.06.2013, 11:18

2 mitrani | 21.06.201312:54

Гласувал съм за БСП като повярвах на предизборните им обещания - излезе, че те не се различават по нищо от Групировката за Екстензивно Разграбване на България. Само един въпрос ми се върти на ум - Кога бе искрен Барозу - когато потупваше една доказана мутра \Б. Борисов| по гърба или когато протестира срещу една мастита мутра Пеевски сега.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

1 daysydogy | 21.06.201312:47

Горкия СЛАМЕН ОЛИГАРХИЕВСКИ....
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани