Във всяко 4-о българско семейство има един с психично разстройство | webcafe.bg
newscafe

Във всяко 4-о българско семейство има един с психично разстройство

Webcafe.bg
02.03.2011, 10:07 (обновена 11.01.2013, 16:05)
Сянка

Снимка: © Getty Images

Всеки пети е имал някакъв вид психично разстройство поне веднъж в живота си

Във всяко четвърто българско семейство има поне един човек, който страда от психично разстройство. Приблизително 200 000 души са измъчвани от депресия или биполярно разстройство.

Всеки пети е имал някакъв вид психично разстройство поне веднъж в живота си.

Най-често българите страдат от фобии, паника, хипохондрия, страхови неврози, зависимости и хранителни разстройства.

Тези стряскащи цифри разкри пред вестник "Новинар" д-р Владимир Сотиров, управител на практиката в Амбулатория за психично здраве "Адаптация" и бивш председател на Софийското психиатрично общество.

Обяснението на тази крайно притеснителна тенденция може да се намери във високото ниво "на несигурност и ограничени перспективи за индивидуално развитие поради социално-икономическите ограничения", обясни д-р Сотиров.

По думите на специалиста бедността е пряко свързана с психичното здраве на народа ни. „Най-бедните в обществото страдат най-много от психични проблеми", обясни експертът.

В България за съжаление психичното здраве остава неразпознато като приоритет дори от системата на здравеопазването, добави той.

Страната ни е на едно от челните места в класацията на честите психични разстройства в Европа.

Oще: бедност  депресия  психично разстройство  фобии 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.03.2011, 18:35

5 Винету | 02.03.201120:19

Абе, Art Pepper, ясно че искаш да ти е готино и спокойно кат на уфсъ ( овца ), но е добре да си размърдаш малко получовешкия мозък, да си дадеш малко зор все пак, ( то тва писането, не е като хрупането на трева из полето на простотията) и да спреш да правиш правописни грешки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

4 Многознайковица | 02.03.201119:57

Освен, че обществото ни не е "узряло" до съзнаването на тези проблеми и за начините за справяне с тях , мога да твърдя , че и в тази област , у нас работят някои "изключителни специалисти"...завършили из разни планини и паланки , изкарали по един-два тренинга, някоя и друга група за собствен опит, 3-4 семинарчета , и после на табелката "Психолог-Психотерапевт , занимаващ се със семейна консултация, детска психология, сексуални смущения, професионална психодиагностика , депресии, невротични състояния.." и т.н. , и т.н. . Е как бе, аджеба стАна тая работа , при положение, че в други страни само за едно от надписчетата ти трябват години тясна специализация Чуди се Чувството за отговорност към "клиентите" изобщо няма да го споменавам ...Тъй че, понякога май е по-добре с ракийка и дружка под ръка, отколкото при някой "специалист".

straws, Намига , http://www.youtube.com/watch?v=LctERTAc3V8&feature=player_embedded
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

3 strawsPulledAtRandom | 02.03.201116:03

Арт Пепър, пак успя да ме разсмееш с насила самоналожената си снобария Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2010, 08:18

2 Art Pepper | 02.03.201111:20

Миналата година отново бях на гости при сестра си в Люксембург, страна по-малка от столична община, но с музей за съвременно изкуство с бюдет от 15 милиона евро годишно - но това е друга тема. Та там, в това миниятурно херцогство, остатък от средновековните германски политически бружения, видях четири - пет овчици на една малка поляна с площ от около 3 декара да хрупат трева. Нищо чудно на пръв поглед, но овцете бяха по-чисти и сресани от пудела на претенциозна безработна рускиня на средна възраст, и по-спокойни от охранен напушен бей.
Никой няма право да подлага на каквато и да е форма на стрес тези овце за да не генерират стрес който да влоши качеството на млякото и съответно на сиренето. Стопанинът на тези овце собственоръчно прави сиренето което го прави да струва средно 200 евро за килограм.
С други думи: овцете в Люксембург имат по-качествен живот от колкото хората в България...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 14:41

1 sunny_smile | 02.03.201111:15

Тъжното е ,че в България все още психическите проблеми не се приемат спокойно от обществото .. Всеки, който е признал ,че има проблем с който не може да се справи сам и е отишъл на лекар бива обевяан за луд , негоден .. За психическите проблеми е срамно да се говори , защото ние "не сме лиглоьци" "ние сме силни" " кво пък ще ми каже тоя доктор' . Същевременно ежеднвено се сблъскаме с хора с класически симптоми на депресия , на психоза и т.н. Да не говорим в какво състояние са центровете за клично лечение на такива пациенти , както гласеше една стара приказка "излизаш по-луд , отколкото си влязъл"
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани