Ебола отново убива в Африка | webcafe.bg
newscafe

Ебола отново убива в Африка

Webcafe.bg
01.04.2014, 08:21 (обновена 01.04.2014, 14:34)
ебола

Няма открита ваксина или специално лечение за Ебола

Гвинея е изправена пред епидемия от Ебола в безпрецедентен размер, като огнищата на зараза са в отдалечени една от друга области, предадоха световните агенции.

Ебола е една от най-смъртоносните инфекции, разновидност на хеморагичната треска, която се характеризира с обилни кръвотечения. Няма лечение, нито ваксина за Ебола. Съобщенията за вируса се появяват през 80-те години на миналия век, когато убива хиляди в Африка.

Епидемията накара съседни страни като Сенегал да затворят границите си с Гвинея и други свои съседи. Въпреки това заразата прехвърли границите и вече е в съседна Либерия. В съобщение на Световната здравна организация (СЗО) се съобщава за потвърдени два случая на заболели от Ебола.

По данни на гвинейското министерство на здравеопазването, смъртните случаи в страната са 78 при 122 заразени.

"Изправени сме пред епидемия, с каквато не сме се сблъсквали досега. Географското разпространение на болестта създава допълнителни трудности на организациите, които се опитват да установят контрол над епидемията", заяви координаторът на "Лекари без граници" в Гвинея Мариано Лугли.

Нови случаи на заболели има в 2-милионната столица Конакри. Лабораторно обаче са потвърдени 15 случая на Ебола. Лекарите са изследвали 236 човека, които са били в контакт със заболелите, а от тях под карантина се намират 130 души.

В граничещата с Гвинея Сиера Леоне има два случая на евентуално заболели от Ебола. И двамата са починали, макар че по-рано властите в страната имаха съмнения за шестима заболели. За разлика от Гвинея и Либерия обаче тук няма лабораторно потвърждение за болестта.

Според СЗО съществуващите към момента данни не дават основание за препоръки да се спрат пътуванията или да се ограничи търговията с тези три страни.

Какво е Ебола

Ебола носи името си от район в Конго, където е открита за първи път. Вирусът се разпространява при пряк контакт с кръв или други телесни течности. Симптомите се появяват от 2 до 21 дни след заразяването, от 60 до 90% от заразените умират в рамките на 7 до 16 дни.

Заболяването се придружава от внезапна поява на треска, интензивна слабост, мускулни болки, главоболие и болки в гърлото. Последвано е от повръщане, гадене, обрив, бъбречна и чернодробна дисфункция, в някои случаи - както вътрешни, така и външни кръвоизливи .

Ебола се появява за първи път през 1976 г. с два едновременни взрива - в Судан и Демократична република Конго. В последния случай селото е в близост до река Ебола, откъдето е и името на болестта.

За възможни естествени носители на вируса в Африка смятат прилепите. Географското разпределение на треската съвпада с  места, където те се използват за храна.

Oще: африка  вирус  гвинея  ебола  кръвоизливи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани