Трайков: България е енергийно зависима | webcafe.bg
newscafe

Трайков: България е енергийно зависима

Webcafe.bg
29.05.2011, 12:29 (обновена 29.05.2011, 13:06)
трайчо трайков

Снимка: © БГНЕС

"България трябва да диверсифицира, както източниците си на енергия, така и трасетта, по които ги доставя"

Повече от 70% от консумацията на енергия в България се покрива от вносни източници, което прави страната изключително енергийно зависима. Това каза днес във Варна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той взе участие в заседанието на Комитета по наука и технологии в рамките на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в курорта "Златни пясъци".

"България трябва да диверсифицира, както източниците си на енергия, така и трасетта, по които ги доставя, каза Трайков. Страната ни иска да внася от страни, които не създават проблеми с енергийната сигурност, но това не е лесна работа".

По думите му в момента се изграждат системни връзки с Гърция, Турция и останалите страни - съседки на България, което ще създаде повече сигурност в кризисни сигуации с доставките на природен газ. "Разглеждаме и възможността за транспортиране на компресиран газ от Азербайджан, каза още Трайков. Що се отнася до "Южен поток", това е газопровод, който ще диверсифицира маршрута, но не и източника", обясни той.

В момента Топлоелектрическите централи произвеждат 55% енергията, консумирана в страната, обясни Трайков. Други 35% идват от АЕЦ, а останалите около 10% са от възобновяеми източници в които ВЕЦ имат дял от 90%.

"До 2020 г. производство на енергия от възобновяеми източници трябва да достигне 20% от общото количество, каза Трайчо Трайков. Процентът на производство от ВЕЦ ще остане 9 %, вятърната енергия - 7 %, биомасата - 3 % и само 1% ще остане за соларнато енергия". По думите на министъра до 2020г. Не по-малко от 16% от енергийните нужди на страната трябва да бъдат покривани от възобновяеми източници.

"Що се отнася до строителството на АЕЦ "Белене" това ще стане при две условия: Първо при пълни гаранции за сигурността на технологията, по която тя ще работи. Второто условие е цената. Тя трябва да позволява, произведената електроенергия да бъде ползвана от населението и да бъде продавана", каза Трайчо Трайков.

Той обърна внимание и на факта, че стандартите за безопасност на ядрените мощности в ЕС трябва да станат задължителни и за съседните страни.

Oще: аец белене  енергетика  източници  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.05.2011, 16:06

2 Елф | 01.06.201100:33

Не, Трайков.Трябваше да кажеш така:

"България е енергийно независима, защото от нея нищо не зависи." Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 29.05.201113:17

Като чета дълбоките мисли на Трайков не мога да не се изненадам,че България е успяла да просъществува толкова години и без него.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани