Кабинетът набързо прие стратегия за НАТУРА | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът набързо прие стратегия за НАТУРА

Webcafe.bg, по Дневник, БГНЕС и Стандарт
20.06.2013, 11:06 (обновена 20.06.2013, 12:15)
Варна. багери и трудовите хора

Снимка: © БГНЕС

Екоактивистите имат притеснения за съдържанието на приетата вече стратегия за НАТУРА 2000

Министерски съвет прие Национална информационна и комуникационна стратегия за мрежа НАТУРА 2000 за периода до 2023 г., съобщиха от правителствената пресслужба. Екологични организации алармираха, че това е станало без обществено обсъждане и те не са запознати нито с предварителния вариант на стратегията, нито с окончателния й текст.

Имало е само допитване до фокус групи, съобщиха от фонация "Биоразнообразие", които са извършили заданието по тази стратегия.

"Проведена е била само една първа среща, на която засегнати страни са изразили позиция какво е добре да има заложено в подобен документ. На нея кабинетът е поел ангажимент да проведе обществено обсъждане и запознаване на страните с чернова на документа", заяви и Катерина Раковска от WWF.

Стефан Аврамов от „Биоразнообразие" посочи, че по настояване на бившия екоминистър Нона Караджова, от стратегията са били извадени неправителствените организации като бенефициенти. Той уточни, че също не е виждал текста на стратегията и се позовава единствено на информация от служителите на Министерството на околната среда и водите.

И колко природа ни е достатъчна?

Стратегията е изготвена по проект по Оперативна програма „Околна среда". Тя има слоган „Колко природа ти е достатъчна?" и целта й е „да се подкрепи комуникацията между всички, които имат отношение към развитието, утвърждаването и функционирането на мрежата НАТУРА в България - централни и местни администрации, неправителствени организации, академична общност, бизнес, медии."

Страната ни е втора по процент от територията си, включена в НАТУРА 2000 (34.34%, изпреварва ни единствено Словения). От кабинета посочват, че защитените зони по директивата за хабитатите са 231, по директивата за птиците - 118; със заповеди на министъра на околната среда и водите 114 зони за птиците са обявявани за защитени; границите на 13 зони по двете директиви напълно съвпадат.

Заповедите за обявяване на още 33 зони по директивата за хабитатите следва да бъдат издадени до декември 2014 г. В процес на разработване е единна информационна система за защитените зони от НАТУРА 2000.

Oще: екологични организации  натура 2000  правителство  стратегия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани