Девет от всеки 10 души се гордеят с войниците си, но едва 45% смятат, че войните в Ирак и Афганистан са си стрували усилията | webcafe.bg
newscafe

Американците се гордеят с военните си и мразят войните

Webcafe.bg
05.10.2011, 14:13 (обновена 05.10.2011, 14:46)
Американски войник посрещане у дома

Снимка: © Getty Images

Според 84% от ветераните повечето американци не разбират проблемите, с които те и семействата им е трябвало да се справят, като дълги раздели, физически и психологически травми, стрес и др.

Американците се гордеят с армията си, но не и с войните в Афганистан и Ирак, показва проучване на Pew Research Center, представено по телевизия СNN.

Съединените щати отбелязват тази седмица десетата годишнина от войната в Афганистан - най-дългата в историята на страната. Това е най-дългият период на непрекъснат конфликт, а в сраженията участваше най-малкият дял от населението в историята, казва Пол Тейлър, един от авторите на изследването.

Американците подкрепят своята професионална армия, (едва 0.5% от населението е служил в армията през последното десетилетие). Продължителността на конфликтите и тяхната цена обаче е променила отношението им към войната.

Девет от всеки 10 души се гордеят с войниците, три четвърти са благодарни на конкретен човек в армията. Но едва 45% смятат, че двете войни, започнати от САЩ след атентатите от 11 септември, са си стрували цената и жертвите. А само една четвърт следят редовно новините от войните. Половината запитани твърдят, че войните не са променили осезаемо живота им.

Както стана ясно преди време, цената на военните конфликти, започнати по времето на първия мандат на президента Буш, са стрували на САЩ близо 4 трилиона долара. Някои анализатори смятат, че те, наред с кризата, са причина за огромната задлъжнялост на страната и рекордния бюджетен дефицит. Дупката в бюджета надмина 1 трилион долара още при Буш.

От центъра Pew са анкетирали и ветерани от войните, които заявяват, че се гордеят със службата си в армията и смятат, че тя им е помогнала да съзреят и да натрупат самоувереност. Подкрепата за войните сред ветераните е по-висока, отколкото сред широката общественост, но и при тях се забелязва безразличие.

Едва половината ветерани смятат, че войната в Афганистан си е заслужавала усилията, а 44% мислят същото за войната в Ирак.

Четирима от десет ветерани са заявили, че са имали затруднения да се приспособят към нормалния живот у дома след завръщането си. 37% казват, че страдат от посттравматичен стрес, въпреки че не всички от тях са с такава диагноза.

Според 84% от ветераните повечето американци не разбират проблемите, с които те и семействата им е трябвало да се справят, като дълги раздели, физически и психологически травми, стрес и други. 

Използването на безпилотни самолети за удари срещу цели на екстремисти се радва на силна подкрепа. Почти девет десети от ветераните и 68% от цивилните одобряват военните действия, при които американски военнослужещи не са изложени на пряка опасност.

Проучването е извършено сред 1853 ветерани, от които 712 са служили в армията след атентатите от 11 септември. Анкетата е направена сред 2003 пълнолетни американци. Допустимата статистическа грешка е 3.5% при ветераните и 2.5 - при общата извадка.

Oще: pew  американци  анкета  армия  афганистан  ветерани  военни  войни  изследване  ирак  конфликти  сащ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.07.2012, 23:05

1 Georgi Milanov | 29.12.201211:13

Заглавие като това направо "кърти мивки"! бой
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани