Страсбург ни осъди заради заповед на Борисов | webcafe.bg
newscafe

Страсбург ни осъди заради заповед на Борисов

Webcafe.bg, по Правен свят
07.11.2012, 07:52 (обновена 07.11.2012, 17:30)
Бойко Борисов, Народно събрание

Снимка: © Sofia Photo Agency

Според адвокат Михаил Екимджиев Бойко Борисов трябва да бъде разследван за смъртта на Тодор Димов-Чакъра

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България за смъртта на Тодор Димов-Чакъра, който през декември 2003 г. по заповед на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов бе обстрелван с гранатомет в къщата си в Харманли, а после следствието прие, че се е взривил с ръчна граната, съобщи "Правен свят".

Става въпрос за двудневната операция на 10 и 11 декември 2003 г. по задържането на Чакъра. Той е трябвало да бъде задържан, за да бъде отведен в затвора за изтърпяване на 6-месечна присъда, защото е предоставял жилището си за сексуслуги. Пред автора на публикацията Мирела Веселинова, адвокат Михаил Екимджиев, водил делото, казва, че Бойко Борисов трябва да бъде разследван за смъртта на Димов.

След намесата на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, който ръководи втората част на операцията, къщата бе обстрелвана с гранатомет и се подпали. Чакъра бе намерен овъглен на втория етаж.

Действията на полицията са били напълно по устав, приеха последователно разследващите, а после и военният съд.

Нарушен е чл. 2 от Европейската конвенция за правата на човека, а именно правото на живот, което може да бъде отнето само при изпълнение на присъда или когато това е абсолютно необходимо за защита от незаконно насилие, правомерен арест или при предотвратяване на бягството на лице, законно лишено от свобода, както и за действия за потушаване на бунт или метеж, предприети в съответствие със закона, смятат от съда.

Нарушенията, които ЕСПЧ констатира, са в два аспекта - неприлагането на стандарта за "абсолютната необходимост" на употребата на сила, както и заради неефективното разследване, което не е изследвало ключовия въпрос за употребата на сила.

Не е бил установен дори часът на настъпване на смъртта, което също не е довело до адекватно разследване.

Ако има прокуратура в България, след днешното решение на Страсбург трябва веднага да започне разследване на Бойко Борисов, заяви пред "Правен свят" един от адвокатите по делото пред ЕСПЧ Михаил Екимджиев.

То е образувано по жалби на двамата сина на Чакъра Добромир и Данаил и съпругата му Вера. Съдът им присъжда общо 50 000 евро обезщетение за неимуществени вреди, както и 4684 евро за адвокатите им.
Съдът отхвърля искането за неимуществени вреди за разрушаването на къщата им заради недоказана собственост.

В жалбата пред Евросъда е цитирано интервю на Бойко Борисов пред в. "24 часа" от 19 май 2004 г., в което той заявява: "Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация, ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз."

Към решението има особено мнение на българския съдия Павлина Панова, която приема, че в случая има нарушение на правото на живот по чл. 2 от Конвенцията в неговия материален аспект, но не и нарушение в процесуалния аспект. Според решението на съда обаче нарушение има и нa процесуален аспект, тъй като не са били разпитани баретите от Отряда за борба с тероризма, участвали в операцията.

Панова не приема, че белег за неадекватност на разследването е и фактът, че не са разпитани членовете на Специализирания отряд за борба срещу тероризма, за да се запази тяхната анонимност. Според съдията държавите не могат да бъдат обвинявани за приемането на законодателство, което защитава самоличността на полицейските служители, "изпълняващи много сериозни задачи в трудни ситуации".
Същественият въпрос в случая е дали ако тези офицери са били разпитани, разследването е можело да достигне до други изводи, смята тя.

Съдия Панова не е съгласна и с констатациите на съда, че при оценката на резултатите на разследването на смъртта на Тодоров властите не са приложили стандарта за употребата на сила от полицията, само доколкото това е абсолютно необходимо.

Тя не оспорва, че полицията категорично е нарушила този стандарт в действията си, но не смята, че той е бил неглижиран при оценката от разследването.

"Разследването трябва да бъде възобновено и лицата, отговорни за смъртта на Чакъра, трябва да понесат наказателна отговорност, ако не за подбудителство и съучастие в убийство, то поне за злоупотреба с власт и превишаване на правомощия", коментира адвокат Екимджиев.

Oще: арест  главен секретар  гранатомети  еспч  мвр  михаил екимджиев  политици  тодор димов  убийство  чакъра 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

6 daysydogy | 07.11.201220:15

А спомняте ли си 150-е знакови убийства по време на бб секретарстването???
Спонате ли си, че нито едно от тях не е разкрито до ден днешен????
бб се фукаше с успехи на операции срещу наркотрафика, но помните ли, че при всички тях вилката на чуждите спецслужби натискаше бойковия врат???
Дребната душица, фукара без мярка, наречена бб....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.02.2011, 17:30

5 Emilat | 07.11.201215:36

И аз си спомням случая. Типична некадърност на полицейските началници и най вече на най-големия, дето тогава ходеше с борсалино и дългополо палто, че да се върти ефектно към обективите. Смея да го кажа и защото съм ги учил тези неща, макар и в жандармерията по соцвреме. Бяха струпали маса сила и техника срещу един човек, който стрелял. Обградиха го и започнаха да го обстрелват, че и с РПГ. Едва ли някъде по света полицията стреля срещу сграда и срещу човек с противотанков гранатомет. Зарядът на РПГ е предназначен да стопи няколкосантиметровата броня на танк, развива огромна температура при съприкосновение с целта, не е за събаряне на тухлени стени. Държал бил полицаи за заложници. Не ги е държал, те не са успели да реагират на стрелбата срещу тях, защото не са подготвени за това тулупите. Има десетки такива случаи като примери - вадят им оръжие и ги гръмват. Изтъпанил се целият патрул от колата, па му рекъл на бандита Чакъра- ей, я ела тука. Той се разгърмял и те изпокапали. А Б.Б. се напъва, макар да не е преминавал полицейска подготовка, учил се е да гаси пожари, а това не е полицейска работа. Той не разбира от полицейска работа, въпреки че все обявява себе си за полицай. Не е бил такъв, постът му на главен секретар беше политически, за негово съжаление, уви.
Бандитът стрелял по полицаи, да, това е престъпление, за което се носи наказателна отговорност. И полицията е била длъжна да направи всичко, за да бъде наказан. Разстрелът, защото това е направил Б.Б., не е наказанието. Сега се изтъпанил да говори с мрачна физиономия, вероятно според него излъчваща цялата строгост и отговорност на поста му, че никога нямало да допусне да се стреля по полицаи. Как точно няма да допусне, като гърми бандитите с танкове ли. Или за по-сигурно с ракети от хеликоптер, все ще се намерят един-два из армията ...
Възмутително е този човек да продължава да е министър-председател на Република България. .
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

4 partci | 07.11.201214:06

Сигурни съм последният човек, който ще защитав Боко, но, убит е човек, който оказал съпротива при арест, укривал се в къща и стрелял по полицаите с Калашник... и аз да бях и аз щях да го взривя.

Даже няколко пъти.

За по-сигурно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

3 Зеленото човече | 07.11.201212:19

Вече всеки може да ни осъди... всичките ни закони са едни
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

2 VL | 07.11.201211:42

Спомням си отлично случая. Доводите на Тиквата бяха че се стъмва и пожарът ще дава отблясъци на топлинните камерите на гранична полиция. Това ще даде възможност държания в засада в къщата си да избяга и така величието на родната милиция да бъде накърнено. И за едната суета докараха няколко БТР'а, гранатомети влязоха в употреба и т.н.

Гнусна история ...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 07.11.201208:55

Те в Страсбург май само с нас се занимават.
   

оценка

+0 -2

Най-коментирани