Обичаме Македония - и не я пускаме в ЕС | webcafe.bg
newscafe

Обичаме Македония - и не я пускаме в ЕС

Webcafe.bg
05.12.2013, 15:10 (обновена 06.12.2013, 12:49)
парламентът в скопие

Снимка: © Wikimedia Commons

Властта извади социологическо проучване в опит да подкрепи политиката си за спирачки пред македонското еврочленство, която водеше и правителството на ГЕРБ.

Българските граждани не са съгласни на безусловна подкрепа на Македония за Европейския съюз, показват резултатите от социологическо изследване, направено от "Афис". Това съобщи за "Фокус" социологът Юрий Асланов, близък до "Позитано" 20.

Той обясни, че изследването регистрира диаметрално полярно отношение на българските граждани към темата за Македония и за управлението на Македония.

По думите на Асланов българските граждани се смятат определено за близки на македонския народ и изпитват неподправени симпатии към македонските граждани.

"Не е учудващо, защото регистрираме голям брой домакинства, които имат някакви родствени връзки и корени в миналото, свързани с Македония. От друга страна, имаме полярно остро, негативно отношение към властта в Македония - т.е към институциите, към управлението, към политиката на държавата Македония", обясни той. Това се е отразило и на отношението на българските граждани към евентуалното присъединяване на Македония към Европейския съюз - то е доста резервирано", обяснява Асланов.

По принцип, се ползва с висока подкрепа идеята Македония, а също и Сърбия, Черна гора, да се присъединят към ЕС, защото се смята, че това е важно за България, а от това би имал полза и ЕС, казва социологът.

Той обаче казва, че, за разлика от другите държави като Сърбия и Черна гора, че дори и Косово, българските граждани поставят предварителни условия за подкрепа.

"Например, при тестовете, които провеждахме, един от тези въпроси беше - обезателно България да настоява да се подпише преди приемането на Македония в ЕС договор за добросъседство с Македония, в който македонските власти да поемат определени задължения срещу деформациите в политиката при образованието, при изучаването на културното наследство и т.н.", обясни социологът.

Данните

62% от българите гледат позитивно на влизането на Сърбия в ЕС, 57% подкрепят влизането на Македония в ЕС, 46 % са "за" влизане на Черна Гора в ЕС. Около 30% от българите определят за бъдещи членки на ЕС - Косово, Албания и Босна, а 28% - Турция.

Усеща се вкоренената резервираност на българите към някогашния хегемон на Балканите - Турция, коментират от АФИС. На въпрос - за кого ще бъде полезно влизането на Македония в ЕС, 39% от българите са отговорили, че това ще бъде най-полезно за Македония, едва 1/5 от запитаните смятат, че това ще е полезно за самия ЕС. 9% от българите са най-негативно настроени, че това няма да е полезно за никого.

По отношение на осъзнаването на македонците като българи, над половината от изследваните приемат, че македонците са българи, но не се осъзнават като такива. 4% от запитаните смятат, че македонците се самоосъзнават като българи.

Въпросът е странен предвид факта, че България е първата държава, която призна Македония - през 1991 г.

Oще: афис  българия  граждани  домакинства  ес  македония  членство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

2 азът | 05.12.201320:09

Боли ме долуподписания и за макетата, и за еврейския съюз, и за нашата тоалетна. 49% - бедни и социално изключени? Повече са.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

1 Прокопи | 05.12.201316:11

И аз съм против безусловно членство на Македония. Тези тарикати трябва да признаят някой исторически факти такива каквито са, а не да си съячиняват приказки.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани