НЕК плаща по 5 млн. лева на месец за строителството на "Цанков камък", на 3 месеца - по 10 млн. лева за АЕЦ "Белене" | webcafe.bg
newscafe

На всеки 3 месеца - по 10 млн. лева за АЕЦ "Белене"

Webcafe.bg
28.06.2010, 14:03 (обновена 28.06.2010, 17:15)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

България трябва да се откаже от една магистрала, за да плаща задълженията си за кредит за АЕЦ "Белене", заяви премиерът Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов се появи днес на среща с бизнеса по темата за кризата, съобщи какво плащаме за АЕЦ "Белене" - без да бъде питан от журналистите, и си тръгна от форума, без предприемачите да го попитат каквото и да било. 

България трябва да се откаже от една магистрала, за да плаща задълженията си за Втора атомна и "Цанков камък", стана ясно от изявлението на Борисов.

Премиерът каза, че за да се ускорят инвестициите, ще се направи всичко възможно, но бизнесът не трябва да очаква услуги заради вложените средства.

Борисов към бизнеса: Няма да се правите на обидени!

"Извинявайте, но давам тук едни пари, затова вие трябва да ми дадете всичко, каквото пожелая. Може би е било така, може би ще бъде така. По мое време - няма. Интересът на държавата ни е над всичко. Няма да се правите на обидени."

Премиерът заяви още, че не се планира обединяване на министерства.

Министър-председателят даде подробности за заема на НЕК за изграждането на АЕЦ "Белене". Той беше взет при тройната коалиция от френската банка БНП Париба - финансов консултант по проекта. "Теглен е на 20 май 2007 г. и е за 250 млн. евро, по него на всеки 3 месеца плащаме лихви по 10 млн. лева, а цялата сума трябва да се плати наведнъж на 20 май 2012 г.", обясни Борисов. Предишната седмица той заяви, че плащаме по 10 млн. лева на месец.

Мотивът на премиера за днешното му изявление бил да изобличи бившия министър-председател Сергей Станишев, заявил преди дни, че държавата не е теглила кредит за "Белене" и твърденията на Борисов за това са лъжа.

"Не ми се вярва един премиер да не знае, че държавната му компания взима половин милиард лева заем", каза Борисов. После се обърна към журналистите: "За да им припомните на тези нагли хора, ви давам платежните нареждания, с които плащаме за АЕЦ "Белене".

Той показа копия от 4 платежни нареждания за суми между 345 000 евро и 4 млн. евро. Те са издадени от Корпоративна търговска банка за плащане на френската банка БНП Париба по заема на НЕК. Документите са издадени от Корпоративна, защото от времето на тройната коалиция там седят близо половината от парите на държавните компании, предимно от областта на енергетиката. НЕК е сред тях.

По-късно през деня Станишев коментира, че Бойко Борисов не прави разлика между корпоративен и държавно-гарантиран заем. НЕК изплаща кредита, който е теглила, от собствените си приходи, а не от бюджета и парите на българските данъкоплатци, поясни Станишев. Или Борисов не е наясно, или съзнателно мами българските граждани, каза бившият премиер.

За какво всъщност са отишли парите

През март тази година обаче управителят на "Риск инженеринг" - консултант за АЕЦ "Белене", Богомил Манчев съобщи, че отпуснатият от БНП Париба кредит от 250 млн. евро, предназначен за АЕЦ "Белене", е бил похарчен за други проекти. Преди време Борисов каза, че заемът е "кражба за затвора" след като НЕК отчете загуба за първото шестмесечие, а в резултат на това банката си поиска парите незабавно.

Заемът не е бил изрично предоставен за АЕЦ „Белене", а НЕК е можела сама да прецени как да изразходва средствата, каза Манчев през март.  По думите му НЕК е пренасочила голяма част от наличните си пари към друг проект - хидровъзел „Цанков камък".

По 5 млн. лeва плащаме всеки месец за заема за строителството на Цанков камък, всеки месец за него отива по едно кръстовище, каза още Борисов пред журналисти днес. Целият заем, както стана ясно преди близо три месеца, е за 1.5 млрд. лева и ще се плаща "почти до безкрай" - по думите на Борисов.

НЕК избра французите преди повече 2 години

Преди две години френската БНП Париба беше избрана от НЕК за структуриране на финансирането по проекта. Банката трябваше да го осигури до август 2009 г. Освен това й беше поръчано да направи оценки за рисковете пред финансирането и да подготви търг за избор на банки. Първоначално от НЕК твърдяха, че над 60 големи банки заявили интерес към проекта. В крайна кметка налице нямаше никакъв заявен интерес.

Още през пролетта на м.г. се заговори, че френската банка не може да осигури финансирането в условията на криза и при рисковите параметри на проекта. За 2009 г. БНП "Париба България" е получила 4.2 млн. евро от общо 90 млн. евро, платени на консултантите по проекта за Втора атомна.

Oще: аец белене  бнп пари ба  бойко борисов  заем  нек  премиер  цанков камък 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани