БСП, ДПС и "Атака" няма да пуснат властта | webcafe.bg
newscafe

БСП, ДПС и "Атака" няма да пуснат властта

Webcafe.bg, по БНР и Агенция Фокус
27.06.2013, 10:39 (обновена 27.06.2013, 13:36)
42

Снимка: © Явор Николов

Председателят на 42-ото НС Михаил Миков напомни на журналистите какво е то обективност при отразяване на протести

Докато световните медии пишат как 13-и ден българите протестират срещу политическата корумпирания политически елит, българските власти се опитват да игнорират и омаловажат протеста.

В нарочните декларации на БСП и "Атака" по този въпрос има доста съвпадения - критики към президента и медиите, призиви за ред и по-твърдо овладяване на ситуацията от страна на МВР и предупрежденията, че е опасно да се върви към нови предсрочни избори.

Лютви Местан: След всички избори ли ще има протести

Към тези призиви се присъедини днес от трибуната и лидерът на ДПС Лютви Местан. Той попита дали след всички избори недоволните от резултатите ще излизат да протестират.

"Да си представим ситуация, при която се върви към бързи избори. Избира се ново българско правителство, 5-6 партии остават извън парламента, защото не са прескочили бариерата, а други партии да речем са недоволни от факта, че не са в управлението на страната.

Всяка една от тях би могла да има ресурсите да организира протести, включително и да обкръжи парламента. Означава ли това, че и следващото правителство трябва да си подаде оставка незабавно? Съзнаваме ли, че въвеждаме едни опасни политически стандарти, а демокрацията не търпи двойни стандарти?", заяви Местан.

От парламентарната трибуна лидерът на ДПС обвини президента Росен Плевнелиев, че с подкрепата на протестите прокарва разделителни линии в обществото.

В.С.: Ако МВР не се справи, "Атака" ще защити живота си както намери за добре

Основни държавни медии работят в помощ на превратаджиите, а МВР наблюдават безучастно хулигани всяка вечер да извършват терористични действия. Това заяви В.С., който днес влезе заедно с депутатите от "Атака" в парламента и осигури кворум.

След като късно вчера "Атака" направи изявление, че се извършва "преврат срещу държавността" и обвини МВР, че не осигурява нормалната работа на депутатите, днес националистите влязоха безпроблемно в Народното събрание, след като зоната за сигурност беше разширена.

От парламентарната трибуна В.С. обяви, че не са влезли в парламента вчера заради липса на достатъчно гаранции за сигурността им. Той обяви, че ако МВР не влезе във функциите си, от "Атака" ще защитават живота си както намерят за добре. 

Той изчете снощната декларация, като каза, че превратът се извършва от изгубилите изборите партии като ДСБ, СДС, РЗС, заедно с провалилата се във властта ГЕРБ, "чрез активиране на неколкостотин вандалстващи по улиците". 

По думите му платени медии помагат на поръчка, която идва от чужди монополи, и ги изброи - БНТ, bTV, Нова тв, Канал 3.

"Застрашени от евентуалните мерки на новото правителство срещу монополите, тези компании хвърлят милиони, за да продължат колониалното загробване на България. Органите на МВР наблюдават безучастно хулигани всяка вечер и то след 22.00 ч. Тези хулигани извършват терористични действия, нападат партийни централи и не биват санкционирани", заяви В.С.

В.С. обвини МВР в неадекватно поведение. По думите му вчера група от 100 - 200 души е хулиганствала пред парламента, а никой от тях не е бил проверен за документ за самоличност. 

В.С. обяви, че от "Атака" настояват незабавно да се приемат от Народното събрание мерки за намаляване на сметките на тока, за изгонване на чуждите монополи. Той поиска и "прекратяване на контрабандата и наркотрафика, покровителствани от ГЕРБ", както и търсене на отговорност от тези, които ограбваха българската нация.

Националистът беше категоричен, че от партията отхвърлят агресията и насилието и нападна и президента заради това, че нарече "симпатични тези протести".

Публикуваме с известни съкращения изявлението на председателя на парламента Михаил Миков, предавано директно вчера по БНТ и БНР.

"Уважаеми съграждани, днешният ден показа, че обстановката в София ескалира, а оттам се създава тревожност в цялата страна. Към Народното събрание бе проявена агресивност, невиждана от години.

Обстановката рязко се промени. За разлика от мирно протестиращите граждани през изминалите дни, днес сравнително малобройна група демонстрира насилие и сблъсъци около сградата на Народното събрание. С тези действия се поругава не само достойнството на Народното събрание, но и на народните представители, които бяха избрани преди месец и половина на предсрочни парламентарни избори.

Застрашават се животът и здравето им. Обърнах се към министъра на Вътрешните работи за осигуряване на нормални условия на Народното събрание. От учредяването си преди около месец Народното събрание прави всички усилия, за да отговори на очакванията на хората...

В седмичната програма бяха включени промени, свързани с възможностите за намаляване на цената на електроенергията. Точно заради това - нарушените интереси на големите играчи в енергетиката, министърът на Икономиката заяви в пленарна зала, че НС ще бъде подложено на масиран натиск срещу законовите промени. Естествено е, когато става въпрос за частни интереси, оценени на стотици милиони, да има непримирими отрицатели на този парламент.

Искам да припомня, че за тези промени в енергетиката беше постигнато общо съгласие на Консултативния съвет по национална сигурност преди 4 месеца, на 26-ти февруари. Разграничава ли се президентът от това становище за бързи и конкретни решения, които да направят възможно намаляването на цената на тока и облекчаване социалното положение на българските граждани.

Очевидно е, че действията днес нямат нищо общо нито с мирните протести, нито с ясно декларираните от всички политически сили намерения от началото на годината. При тази обстановка Конституцията не съдържа отговор на въпроса как НС да продължи своята работа. Поставени сме в невъзможност да изпълняваме това, за което сме избрани от гражданите.

През месец февруари, при създалата се тежка политическа криза и ескалация на социалното напрежение, Консултативният съвет по национална сигурност видя изхода в предсрочни парламентарни избори. Днес, по-малко от два месеца след провеждането им, е очевидно, че изборите сами по себе си не решават нищо. Това заявих на президента на Консултативния съвет.

Без уважение към гласа на гражданите, към конституционния ред, към институциите, демократичен изход от днешната криза е невъзможен, дори с предсрочни избори. От една страна е необходимо да приемем най-спешните закони, свързани с очакванията на гражданите, включително изборното законодателство. От друга страна, работата на Народното събрание съзнателно се блокира.

Уважаеми съграждани, призовавам президента, всички институции, политически партии и неправителствени организации за отговорно поведение в тази изключително сложна обстановка. Обръщам се и към медиите, към журналистите за отговорно поведение. Съзнателно или не, избраният от много телевизии начин за отразяване на това, което се случва около Народното събрание, допринася за ескалиране на напрежението.

Напомням на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии, че справедливото и спокойно отразяване на ситуацията в столицата и в страната е дълг на всеки обективен журналист. Очаквам президентът да определя поведението си съобразно конституционно определената му роля на изразяващ единството на нацията, на тези, които протестират, на тези, които не протестират и на тези, които са против протестите.

Убеден съм, че само успокояването на обстановката и търсенето на политическо съгласие, с искрените усилия на всички държавни институции, с общата воля на всички политически партии, разбира се и на гражданите, ще изведе България от сложната социално-икономическа ситуация, в която се намираме днес. България е една. Една на всички и една за всички".

Oще: "атака"  декларация  дпс  лютви местан  мвр  правителство  президент  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.06.2013, 21:42

3 Alexander Anguelov | 28.06.201322:34

Най-важното: определяне на проблема – защо България е в това състояние след 24 години? Моята гледна точка: съществуващата избирателна система е най-голямата измама на прехода.

Нека всички се обединим в търсене на решения: обединението е силата на програса
Партиите разделят народа! Защо: разделяй и управлявай/подчинявай!

Има два изхода: избор на личности при 100 % мажоритарни избори в два тура по австралииски модел, при задължително гласуване. Само при 100 % мажоритарни избори има истинска конкурениця на личности. нали? Кой се страхува от истинска конкуренция и защо? Проблемът: партиите се страхуват от промяна на тяхната приоритетна позиция, поради това правят всичко да потушат тези разговори. Хора мислете разумно и непозволявайте да ви мамят ако мислите за просперитета на вашите деца.

Другият вариянт е: президентска република - президента формира правителството. Тъй като президента се избира мажоритарно от цялата страна има прово да формира правителство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 17:21

2 Kenobi | 27.06.201314:55

Пука им на "световните медии" коя издънка на комунистите в България е на власт и срещу коя протестират хората.

Комунистите взеха властта и според максимата - с кръв сме я взели с кръв ще я дадем, нещат да пуснат "кокъла". Очевидно трябва доста здраво да се раздрусат за да се пооплашат и да пуснат властта.

Хората говорят за доверие при условие, че назначават изотзадзе Д. Пеевски, че назначават хора на сик, мик и вис.

Цялото правителство е на Васил Божков - цялото от Олигарски до новите зам министри.... за какво доверие става дума, за кви 100 дни ....

както казва класика - грабвайте телата и камъне и дърве изчезнаха завчаска ...

Поне вече е очевидно коя е новата тройна коалиция ДПС-БСП-Юруш (атакаа) ... най-странното е, че най-големия хулиган Болен виденов твърди, че МВР дреме и не се бори с хулиганите Смее се е това ако не е наглост ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

1 Прокопи | 27.06.201314:08

Аз тук гледам световните медии Би Би Си и Си Ен Ен и не съм забелязал да се споменава някъде по какъвто и да е повод България.
Така че не лъжете че свтовните медий се скъсват да отразяват протестите в родината.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани