Всички държави в ЕС нападат България за слабо правосъдие | webcafe.bg
newscafe

Всички държави в ЕС нападат България за слабо правосъдие

Светослав Терзиев , в. "Сега"
13.09.2011, 11:10 (обновена 13.09.2011, 11:15)
съд

Както и в тазгодишния доклад на ЕК за България, така и в решението на Съвета най-острата критика е към правосъдната система, чиито "представители още не са показали истински ангажимент за реформа"

Всички държави в Евросъюза се присъединиха вчера към критиките на Европейската комисия срещу България и Румъния за слаба борба с организираната престъпност и корупцията на високо равнище. За първи път от четири години Съветът на ЕС по общи въпроси (външните министри) превърна рутинната си подкрепа за годишния доклад на ЕК в самостоятелен подробен анализ на недостатъците в сферата на правосъдието и вътрешния ред в двете наблюдавани страни.

Така не само еврократите в Брюксел, но и правителствата на държавите членки изразиха тревога, че не виждат желаните резултати, а именно - осъдени на затвор мафиотски босове, пратени зад решетките висши правителствени функционери и отнето имущество на необяснимо забогателите.

Съветът заяви, че все още има политическа воля у правителствата на България и Румъния да изпълнят препоръките на ЕК, но изрази разочарование, че работата им е мудна. Той определи Механизма за сътрудничество и проверка (мониторинг) като "подходящ инструмент", който трябва да продължи да действа, "докато бъдат постигнати конкретни и трайни резултати съгласно неговите цели".

Държавите членки разсеяха очакването, изразено преди два месеца от София и Букурещ, че следващият доклад на ЕК през юли 2012 г. ще е последен, защото ще направи цялостна проверка на действието на механизма от началото на членството на България и Румъния на 1 януари 2007 г. Съветът на ЕС подчерта, че следващите оценки и предложения на Комисията "ще бъдат проучени внимателно", което означава повишена взискателност и продължаване на процедурата за неопределено време.

Както и в тазгодишния доклад на ЕК за България, така и в решението на Съвета най-острата критика е към правосъдната система, чиито "представители още не са показали истински ангажимент за реформа". Изтъква се, че "необходимата за реформа правна рамка, общо взето, е налице и акцентът трябва да се насочи от подготовка и приемане на закони към тяхното прилагане".

Това според правителствата е "спешен въпрос". За да не се прехвърля отговорността между изпълнителната, съдебната и законодателната власт, както стана и след последния доклад на ЕК, "Съветът подчертава, че промяната на съдебната система изисква съгласуван подход на всички свързани (с проблема) държавни фактори, както и широка политическа подкрепа".

Изразява се разочарование, че "няколко важни назначения в съдебната власт не отговориха на стандартите за прозрачност и доверие". Визираните назначения са изборът на Георги Колев за шеф на ВАС и на семейната приятелка на вътрешния министър Цветанов Владимира Янева за председател на СГС.

Посочени са конкретни стъпки, които другите държави очакват от България като най-неотложни. Тя трябва "да създаде специализиран съд срещу организираната престъпност и да започне реформа на полицейското разследване".

Необходимо е "да подобри ефективно отчетността и професионалната практика на съдебните и следствените органи", "да приложи напълно закона срещу конфликт на интереси и да подобри административния капацитет в сферата на обществените поръчки". На законодателите се препоръчва "да приемат нов закон за отнемане на имущество от престъпна дейност".

sega.bg


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 13.09.201115:22

На умряло куче нож вадят!Не че европейското куче е много живо... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

2 John Smith | 13.09.201114:59

Абе тия що не се занимават с дълговете си, ами се занимават с нашите щуротии...
ЕС= Causa perduta
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 13.09.201112:32

Горе-долу, като по времето, когато някой от нас, бяха пионерчета.
Божко е наредил куп двойки. На поредното събрание пионерската ръководителка казва: „Деца, Божко е двойкаджия, но той обеща да си поправи лошите оценки и аз вярвам, че той като истински пионер има воля да го направи."
Септемврийчетата ръкопляскат.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани