Купи ми, бате, джип | webcafe.bg
newscafe

Купи ми, бате, джип

Webcafe.bg, по в. "Сега"
07.05.2014, 12:29 (обновена 07.05.2014, 12:53)
кози, село

Снимка: © Sofia Photo Agency

Сумите, които трябва да инвестират в развитие на микропредприятия или неземеделски дейности в селата, са похарчени за джипове и няма да бъдат признати като разход от ЕС

Държавата ще покрива разходите за скъпи автомобили на представители от 15 фирми, кандидатствали за финансиране по Програмата за развитие на селските райони.  Това показва проверка, направена от в. „Сега" по справка от Държавен фонд „Земеделие" за фирмите, получили финансиране по програмата от 2010 до края на 2012 г.

Сумите на стойност 3.3 млн. лв., които трябва да инвестират в развитие на микропредприятия или неземеделски дейности в селата, са похарчени за джипове и няма да бъдат признати като разход от ЕС. Така те ще останат за сметка на държавния бюджет.

За всекиго по джипче

Сред фирмите, получили пари за скъпи коли, е "Болкан Хорсис", свързана с бившия депутат Емил Димитров, който напусна ГЕРБ след скандал. Регистрираната в Етрополе фирма е спечелила проект на стойност 289 795.8 лв. за закупуване на коне и оборудване за конен туризъм. Покрай тях е закупен и мощен автомобил.

До 2008 г. фирмата е собственост на брата на Емил - Станко Димитров, а след това е прехвърлена на Кристина Савова. Савова е била съсобственик до 2008 г. на фирмата "Алианс Консулт София", която е взела 391 160 лв. от ПРСР за изграждане на хотел за селски туризъм.

Станко Димитров чрез фирмата си "Месокомбинат Етрополе" е спечелил и 435 798 лева за преустройство на сграда в цех за месо. 388 386 лева пък е получила фирма "Агрофутър" на Венцислав Велев, който също имал общ бизнес със семейството в областта на дърводобива.

В списъка на ДФЗ има и още имена, свързани с ГЕРБ. Пари за луксозна кола е взел и кандидатът за общински съветник на ГЕРБ в Неделино от местните избори през 2007 година Емил Костов. Фирмата му "Елит Емил Костов" е получила 154 196 лева за изграждане на фитнес и спа център към къща за гости в Неделино, а в сметката е включен и разход за скъп автомобил.

Костов е взел и втори договор по ПРСР като директор на фондация "Център за устойчиво развитие на община Неделино". Фондацията е получила 205 320 лв. за проект за професионално обучение по селската програма.

Друг кандидат за общински съветник през 2007 г. - Александър Александров от ГЕРБ също е спечелил финансиране. През фирмата си "Агроблок Александър Александров" той е получил 345 454.2 лв. за преустройство на почивна станция в хотел за селски туризъм, като е включена и скъпа кола. Александров е взел и втори проект по програмата за други 189 178 лв. за купуване на земеделска техника.

И други партии също

Настоящият кмет на врачанското с. Хайредин Тодор Алексиев, издигнат с подкрепата на ДПС от местна коалиция, също е взел финансиране. В края на 2010 г. той е получил от ПРСР 95 096.4 лв. за преустройство на кафе-аперитив през фирма "Анто - Тодор Алексиев - Емил Алексиев", но и за купуване на автомобил.

Фирмата е приемник на "Анто Тодор Алексиев" и от 2012 г. се управлява от брата на кмета - Емил. Тя на свой ред е взела 633 403.1 лв. по мярка 121 за закупуване на земеделска техника.

Емил Алексиев също е кандидат-депутат от листата на ДПС през 2009 г. Той е бил и съсобственик на фирма "Манастирище 2000", получила впоследствие 685 649 лв. за закупуване на земеделска техника по селската програма.

Пари за луксозен автомобил е получила и фирмата "Граунд 1". С част от 279 979 лв. за организиране на планински туризъм фирмата е взела и скъпа кола. Тя е регистрирана на един адрес в пловдивското село Войсилс фирма "Соловат" - компания получила 391 160 лв. за изграждане на фотоволтаична централа по друга мярка на селската програма.

Дружеството "Извор 11" е получило 220 708.6 лв. за изграждане на къща за селски туризъм в Правец, а собственик на фирмата е Георги Георгиев - близък на бизнесменът Спас Русев, свързан с НДСВ. Двамата са в управата на фирма "Клевър Медиа".

Като теглим чертата

Към началото на април от тези 3.3 млн. лв. са разплатени само 340 000 лева, но другите фигурират в заявките. Европейската комисия категорично отказва да превежда пари за купуване на скъпи коли, яхти, джипове и вертолети, защото подобни разходи "не отговарят на приоритетите на програмата". Проблемните проекти са по мярка 311 и 312 от ПРСР.

Така България няма да получи и едно евро от евробюджета за тях. Това означава, че въпросните 3.3 млн. лева остават за сметка на българския бюджет, обясни зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, пише в. "Сега".

Oще: автомобили  герб  дпс  европейски програми  европейски съюз  европейски фондове  еврофондове  ес  злоупотреби  коли  ндсв  общински съветник  прср  субсидии  финансиране 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани