ДСБ започва с въпросите към властта | webcafe.bg
newscafe

ДСБ започва с въпросите към властта

Webcafe.bg
23.08.2013, 11:23 (обновена 23.08.2013, 13:14)
Радан Кънев

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че партията ще задава въпроси към всички държавни институции, използвайки механизмите на Закона за достъп до обществена информация

ДСБ обяви старта на проект "Извънпарламентарен контрол на властта". Партията ще използва всички възможности, които Законът за достъп до обществена информация предвижда, за да задава въпроси към всички държавни институции, включително и тези, които не попадат в рамките на парламентарния контрол, които засягат пряко широкия обществен интерес.

По БНР лидерът на ДСБ Радан Кънев обясни модела така: "Ние се подготвяме и въпросите, които са важни и засягат управлението, да бъдат задавани по Закона за достъп до обществена информация. Ще изискваме системно и информация от управляващите, там където не я получим, ще я търсим по съдебен ред", каза Кънев.

Той уточни, че това, което предлагат, е и критика към ГЕРБ, защото те не знаят как да се държат като опозиция.

"Независимо от нашата подкрепа за протестите и от нашите искания да има максимално скоро избори ние сме готови да компенсираме определени липси, които сегашното правителство и парламент не могат да покрият, включително да осигурим заместител на парламентарния контрол, който в момента не се случва", каза още лидерът на ДСБ.

Законът за достъп до обществена информация предвижда да се отговаря на подобни въпроси - от медии, граждани, организации, в срок до 15 дни от запитването. Всяка институция се възползва и бави запитването в максималния възможен срок. Настоящата власт изисква за всеки елементарен въпрос да се минава през този закон.

Отказите да бъде предоставена информация може да бъдат атакувани в съда. Вече има две съдебни решения, които отменят като незаконосъобразни такива откази.

С решение от 1 юли т.г., което е окончателно, тричленен състав на ВАС обявява отказ за предоставяне на обществена информация за Авиоотряд 28 за незаконосъобразен.

Делото беше спечелено от сдружение "България на гражданите". ВАС отмени решение от 3 септември 2012 г. на предишния генерален директор на Авиоотряд 28 Пенчо Пенев, с което той отказва да предостави информация за извършените полети в периода 27 юли 2009 г. - 20 август 2012 г., за пътниците в тях и цената на всеки полет. Според генералния директор, предоставянето на такава информация изисква предварителна работа по селекция и обобщаване на наличните данни, което авиоотрядът не е задължен да прави.

Наскоро беше отменен и друг отказ - на България енергиен холдинг (БЕХ), отказал да предостави информация на НДСВ за доклада на британската банка HSBC за икономическата ефективност на една втора АЕЦ у нас - "Белене".

Софийският административен съд се произнесе по делото на НДСВ за достъп до информация за АЕЦ „Белене" в полза на НДСВ. В края на м.г. партията поиска от МС, от МИЕТ и от БЕХ всички анализи и оценки на наетия от правителството на ГЕРБ консултант HSBC за строителството на АЕЦ "Белене". Целта тогава беше гражданите да могат да се подготвят за наближаващия референдум и да вземат информирано решение.

Със свое решение номер 5174 от 24.07.2013 г. Административният съд - София-град отменя отказа на БЕХ да предостави достъп до обществена информация за всички разработки, оценки и доклади на банка HSBC, относно икономическите параметри, свързани с изгражданите на АЕЦ "Белене".

В края на миналата година БЕХ отказа достъп до исканата от НДСВ информация с мотива, че холдингът не е публично правна организация по смисъла на пар .1 т.4 от ДР на ЗДОИ както и че исканата информация е конфиденциална по силата на договора с консултанта.

В решението на САС се посочва: "Съдът намира, че БЕХ ЕАД е задължен субект по смисъла на ЗДОИ и исканата информация има характер на обществена такава." Съдът се позовава на закона и казва: "не представлява „производствена и търговска тайна" факти, информация, решения и данни, свързани със стопанска дейност, чието запазване в тайна е в интерес на правоимащите, но е налице надделяващ обществен интерес от разкриването й".

"Поисканата в конкретния случай информация несъмнено е свързана с обществения живот в Р. България", се казва още в решението на съда, в което се посочва още, че конфиденциалността на дадена информация не е сред основанията за отказ според ЗДОИ.

Oще: дсб  закон за достъп до обществена информация  откази  радан кънев  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани