КТБ се жалва на Брюксел от в. "Сега" | webcafe.bg
newscafe

КТБ се жалва на Брюксел от в. "Сега"

Webcafe.bg
17.02.2014, 16:22 (обновена 17.02.2014, 16:33)
европейски съюз

Снимка: © getty images

"Вестник "Сега" и други печатни и електронни медии, които са част от Съюза на издателите в България водят целенасочена и злонамерена кампания срещу КТБ и г-н Цветан Василев от 2009 г., пише в оплакването", недоволстват от КТБ.

Корпоративна и търговска банка (КТБ) е изпратила оплакване от в. "Сега" на 12 февруари до Европейската комисия и Европейския парламент заради коментара в рубриката "Наблюдател" на Светослав Терзиев под заглавие "Брюксел за България: не е цирк, а менажерия" от 5 февруари.

Банката е недоволна, че статията свързва първия Антикорупционен доклад на ЕК и неговата критика срещу концентрацията на медиите в България с имената на банкера Цветан Василев и медийните магнати Делян Пеевски и Ирена Кръстева.

По този въпрос Комисията за етика в печата, която също бе сезирана, се произнесе на 14 февруари, че авторът и вестникът са спазили Етичния кодекс на българските медии, цитирайки текст от доклада.

Писмото на КТБ е адресирано до председателя на ЕК Жозе Барозу, заместничките му Нели Крус, отговаряща за дигиталните технологии, и Вивиан Рединг, отговаряща за правосъдието и основните права, до комисарката по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, до четирима генерални директори, отговарящи за комуникациите, комуникационните технологии, правосъдието и вътрешните работи.

Негови адресати са също председателят на Комисията по юридическите въпроси на Европарламента Клаус-Хайнер Лене и председателят на Комисията по външна политика Елбар Брок.

КТБ настоява, че председателят на нейния Надзорен съвет Цветан Василев не е свързан икономически и юридически с Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева и че не финансира медии. Приложени са и избрани негови интервюта, в които той отрича да е финансирал медии. В едно от тях Василев обаче признава за "миноритарно" участие в медии.

"Вестник "Сега" и други печатни и електронни медии, които са част от Съюза на издателите в България водят целенасочена и злонамерена кампания срещу КТБ и г-н Цветан Василев от 2009 г., пише в оплакването", недоволстват от КТБ.

"Тази злонамерена кампания е добре позната на българското общество. Ние обаче изразяваме загриженост, че лъжливото твърдение, приписано на Европейската комисия и цитирано от автора на статията във в. "Сега", представлява съзнателна злоупотреба на докладите на Комисията заради частни интереси. Това е насочено не само за помрачаване на репутацията на КТБ, но също и за принизяване на авторитета на Комисията", допълват от банката.

Позицията на в. "Сега" по обвиненията, както и цитати от други интервюта на Цветан Василев, в които той признава, че е инвестирал в медии или че КТБ е отпускала кредит за покупка на медии, можете да прочете ТУК.

Oще: етичен кодекс  ирена кръстева  концентрация  ктб  медии  сега  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 17.02.201420:43

А защо и как банка изпраща оплакване, отнасящо се до лица?
   

оценка

+0 -0