След Касим Дал ДПС гони втори депутат - Корман Исмаилов | webcafe.bg
newscafe

След Касим Дал ДПС гони втори депутат

Webcafe.bg
13.04.2011, 10:28 (обновена 13.04.2011, 15:08)
Корман Исмаилов

Снимка: © 168 часа

След Касим Дал от ДПС може да си тръгне и бившият лидер на младежкото ДПС и депутат от парламентарната група на движението - Корман Исмаилов...

След Касим Дал от парламентарната група на ДПС вероятно ще си тръгне и Корман Исмаилов. Бившият лидер на младежкото ДПС - организация, създадена с активното участие на Дал, който стана за първи път депутат в 41-ото НС, е един от хората, подкрепящи бунта на бившия втори.

Исмаилов беше предложен и избран за депутат, тъй като според устава на младежкото ДПС в него не могат да останат хора, навършили 35 години.

На 10 април Исмаилов се появи на сбирката на недоволните от Ахмед Доган в Търговище, организирана от Касим Дал и поддръжниците му. Още тогава той допусна, че ще си има проблеми заради това.

Партийното ръководство е обсъдило поведението му вчера. Исмаилов бил изслушан и "не можа да даде отговор на много сериозни въпроси - например защо едва сега се сеща за тези свои резерви, защо никога не ги е поставял на обсъждане пред колегите си", казва зам.-шефът Лютви Местан пред "24 часа".

По думите му всички участници в сбирката били добронамерени към Исмаилов. Това обаче не означавало, че "ДПС може да толерира противоуставно и противопартийно поведение дори на своите деца", натърти Местан и нарече Исмаилов партиен продукт и инвестиция.

Корман Исмаилов е завършил стопанско управление в университет в турския град Коня и обучение по английски език в университета Бъркли, като заслугата за това е на ДПС.

Депутатът има една седмица срок да преосмисли позициите си. Дал му го лично лидерът Ахмед Доган с "характерното си великодушие", по думите на Местан. Чак след това ще се вземе решение дали Исмаилов да бъде изключен от парламентарната група, се казва в публикацията.

Пред "24 часа" Исмаилов е дал да се разбере, че не смята да се покайва. "Казаха ми да се самоизключа - тоест да напусна сам групата и парламента. Или съответно да целуна ръка", разказа той. Нямал нищо против да стане независим депутат.

"Но за парламента ще си помисля. Освен от ДПС аз съм и Корман Исмаилов и мога да защитавам интересите на избирателите си и като независим", каза Исмаилов, който е депутат от Добрич. Той репликира коментара, че е рожба на движението, с цитат: "Аз съм комунист и комунист трябва да умра. Така разсъждават те." 

"Въпрос на време е да ме изключат..."

ДПС има бъдеще дори и след Ахмед Доган, каза днес Корман Исмаилов. Според него Доган ще бъде председател, докато самият той не се оттегли или конференцията не подкрепи друга кандидатура.Той заяви категорично, че е против проекти, които разцепват ДПС.

Поисках време да изложа открито и ясно това, което мисля за проблемите в партията и да предложа решение за тях, обясни бившият младежки лидер. Според него трябва да има промени по отношение на демократизацията и модернизацията на партията.

Ако не бъдат подкрепени нещата, които казвам, и не се подходи с разбиране към тях, готов съм сам да напусна парламентарната група, категоричен е той.

"Въпрос на време беше да се стигне до тук след гласуването ми на Централния съвет, когато беше предложено изключването на Касим Дал. Въпрос на време е дори да ме изключат", коментира депутатът.

"Мисля, че вчера беше предопределен сигналът на заседанието. Колегите предложиха аз сам да напусна. Имаше гласове дори въобще да не се изчаква, а да се вземе решение на момента за моето изключване, в това число и на областния председател на Добрич, който, според областната структура, се е държал неадекватно на това заседание на Централния съвет също, въпреки че той гласува "за" изключването на Касим Дал".

Според Корман Исмаилов има натиск над областната структура, за да излезе с искането за оставка.

"Лидерът каза, че му е много тежко, защото ме е имал като свой син", подчерта Корман Исмаилов. Той добави, че е имал много голямо доверие към Ахмед Доган, но то вече донякъде е ерозирало.

"Запознах се донякъде с документите на ДС. Вече имам едно доста по-различно отношение към ДС и ролята й по време на демократичния преход. Самият факт, че към днешна дата в ДПС бившите агенти на ДС са повече отколкото в други партии, мисля, че е факт, който не се одобрява много от избирателите", коментира Исмаилов.

Oще: ахмед доган  депутат  дпс  касим дал  корман исмаилов  лютви местан 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани