Няма да има увеличение в цената на тока | webcafe.bg
newscafe

Властта се кълне, че токът няма да поскъпва

Webcafe.bg
20.03.2014, 12:10 (обновена 20.03.2014, 14:04)
Ток

Снимка: © БГНЕС

Лицензиите на електроразпределителните дружества няма да бъдат отнети, ако заплатят задълженията си

ДКЕВР не разглежда въпроса за повишаване на цената на тока и тя ще се запази в следващите месеци, но предстои обсъждане на промяна в цената на природния газ, каза в студиото на БНТ председателят на енергийния регулатор Еленко Божков. Той категорично отхвърли твърденията, че след изборите ще има преразглеждане и поскъпване на тока.

Ако ЕРП-тата извършат плащания в определения 7-дневен срок, процедурата по отнемане на лицензите ще бъде спряна, каза още той. Ако обаче лицензите бъдат отнети, токът ще бъде доставян от същото снабдително дружество, но в него ще бъде назначен особен търговски управител, който ще е с ограничени правомощия.

Този управител ще действа, докато бъде издаден нов лиценз. По думите му ЕРП-тата не са представили в ДКЕВР официално информация за средствата за обновяване на мрежите си извън тази, която „съществува по сайтове, говорене по семинари и дружески беседи по тази тема".

"Компенсирането за изкупуване на зелена енергия сега се извършва на базата на една методика, която ние приехме август 2013 година и която почива изцяло върху компенсирането на тези разходи от емисиите за квоти, които се търгуват ежеседмично на борсата в Норвегия", поясни той.

Председателят на ДКЕВР определи като "подигравка" плащането на EVN към НЕК, защото е под формата на кредитиране, а всъщност електроразпределителното дружество дължи над 200 млн. лева на държавната компания.

Oще: дкевр  електроразпределение  електроснабдяване  енергетика  нек  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани