Всеки втори у нас живее в лишения | webcafe.bg
newscafe

Всеки втори у нас живее в лишения

Webcafe.bg, по Mediapool.bg
28.05.2013, 10:42 (обновена 28.05.2013, 11:10)
Старец

Снимка: © БГНЕС

Възрастните, безработните и самотните хора са в най-трудно положение

Отново тревожни факти за живота в България - 60% от населението на страната е принудено да прави материални лишения, за да оцелява. И отново сме „лидер" по този показател в Европейския съюз, чиято статистическа агенция Евростат представи изследване за хората в риск от бедност и социално изключване в съюза.

Данните показват, че един на всеки шест жители на ЕС живее в материални лишения. Като цяло в ЕС делът на хората, които живеят бедно, се увеличава през 2011 година с 0.5 на сто до18%, като половината от тях - 8.8 на сто - са в състояние на тежки материални лишения.

След нас се подреждат Латвия с 49% и Румъния с 48%. В първата десятка на страните-членки, чиито граждани влизат в риск от бедност или социално изключване, са още Унгария (42%), Латвия (38%, Гърция (30%), Полша и Кипър (28%), Италия и Словакия (24%).

Най-значителен ръст на хора, които изпадат в подобно положение, е отчетен в Италия - 4.3%, Латвия - 4%, Гърция - 3.6% и Унгария - 1.5%. В Италия хората, които са изпаднали в бедност, се е увеличил с близо 2.4 млн. души, в Испания - с близо 700 хиляди и в Гърция - с близо 370 хиляди.

Най-нисък риск от бедност съществува за жителите на Швейцария, Исландия, Швеция и Люксембург по около 1 на сто, тоест един на всеки сто жители в тези страни живее в риск от бедност или материални лишения.

Oще: бедност  българия  европейски съюз  икономика  социално изключване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани