Постоянният секретар на МВнР отстранен заради слаба атестация | webcafe.bg
newscafe

Постоянният секретар на МВнР отстранен заради слаба атестация

Webcafe.bg
09.10.2014, 16:18 (обновена 09.10.2014, 16:29)
МВнР

Георги Димитров е бил в несъответствие с изискванията за най-високия професионален пост в МВнР още при назначаването си през 2013 г.

Постоянният секретар на МВнР Георги Димитров е бил освободен от поста заради несъответствие с изискванията за длъжността.

Димитров заемаше най-високия професионален пост във външно министерство от началото на мандата на Кристиан Вигенин, а назначението му предизвика скандал заради съпричастността на дипломата към бившата ДС.

"Ще направя така, че политическите назначения да бъдат доста под нивото, определено по закон. Ако се правят изключения, то те ще бъдат за хора, които имат достатъчна тежест и влияние в страната, но и покриват критериите, установени от Закона за дипломатическата служба", заяви по този повод Вигенин в началото на юли 2013 г.

Оказва се, че още тогава Георги Димитров не е отговарял на условията за заемане на длъжността заради ниска атестация за работата му като дипломат и заради факта, че към момента на назначаването си той е бил управител на търговско дружество.

Георги Димитров е дългогодишен посланик на България в Сърбия, бивш външнополитически съветник на Георги Първанов по време на първия му президентски мандат.

Агентурното минало на Димитров беше разкрито през 2007 г. Според справка на сайта desebg.com той е привлечен през 1987 г. като секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС заради командировките, които има като служител на отдел "ООН и разоръжаване" на МВнР.

След промени в Закона за дипломатическата служба през 2012 г. Димитров беше отзован заедно с група от над 40 дипломати с установена принадлежност към ДС.

Впоследствие Димитров заведе и спечели дело срещу тогавашния външен министър Николай Младенов заради заповедта за прекратяване на задграничната командировка.

Oще: външно министерство  георги димитров  георги първанов  дипломат  дс  мвнр  посланик  постоянен секретар  президент  съветник  сърбия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани