Премиерът Бойко Борисов допусна, че е възможно плановете на финансовото министерство за увеличаването на налозите догодина да се променят | webcafe.bg
newscafe

Премиерът допусна промени на данъци за 2011-а

Webcafe.bg
07.09.2010, 13:32 (обновена 08.09.2010, 15:28)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че трябва да се почака, докато данъчните промени минат през МС...

Премиерът Бойко Борисов допусна, че е възможно плановете на финансовото министерство за увеличаването на налозите догодина да се променят, след като различните данъчни закони минат през Министерския съвет, съобщи БНР днес.

Идеите на финансистите са да се увеличи акцизът на горивата, да се промени облагането за цигарите, като налогът може да бъде двоен или троен - в зависимост от дължината им. Плановете са и да се въведе единна ставка от 14% за ДДС в туризма, вместо сегашните 7% за груповите пътувания и 20% - за индивидуалните.

Предвижда се още да се намали процентът за амортизация на машините, което на практика означава, че фирмите ще отчитат на хартия по-големи печалби и съответно в хазната ще влизат повече данъци. Всички тези намерения обаче остават под въпрос, коментира БНР.

"Когато нещо стане факт, тогава ще го коментирам. Идва ред да се увеличи цената на газа, но ако не се увеличи, ако падне? Казвам, че когато Министерски съвет вземе решение, тогава ще го коментирам", заяви премиерът Борисов.

Днес стана ясно също, че финансовото министерство има съображение да се обяви срещу увеличението на минималната работна заплата от 240 на 270 лева от януари 2011 г. От подобно намерение недоволства и бизнесът с мотива, че щели да му се вдигнат разходите за труд.

Според заместник-министъра на финансите Владислав Горанов няма анализ как това ще се отрази на пазара на труда. Затова нямало решение по предложеното от социалния министър Тотю Младенов нарастване. Това е отворен дебат, каза Горанов.

Той предупреди, че в кризата "много внимателно трябва да се борави с подобни минимални плащания, за да не окажат натиск върху пазара на труда".

Минималната заплата е без промяна вече втора година и в момента - след плащане на данъци и осигуровки, тези, които я получават, падат и под официалния праг на бедност - 211 лева на месец.

По последни данни около 160 000 души получават минимална заплата, от които 37 000 са в обществения сектор.  

Според Горанов "нищо не налага нова актуализация на бюджета за 2010 г."

Заместник-министърът обясни, че целият ръст на приходи в бюджета догодина ще отиде за ограничаване на дефицита, като се планира дупката да е не само под разрешения от Брюксел таван от 3%, ами даже 1.5% до края на 2011 г.

Тъмносините са против

Управляващите отказват да продължат реформите и потвърждават тяхното 10-годишно спиране, заяви днес икономистът от Демократи за силна България Димитър Бъчваров по повод днешно изказване на Борисов, че икономиката била заспала още по времето на Иван Костов. Бъчваров пожела на ГЕРБ същото БВП в долари, както по времето Командира.

Репликата на Борисов предизвика и лидера на СДС Мартин Димитров, който призова премиерът - освен заслугите на СДС и ОДС, да признае и тези на Хан Аспарух, който е създал България, и на Хан Крум, който е въвел първите закони, и на Цар Борис, който е покръстил българите. По думите му ефективната борба с престъпността е започнала тогава, а техните заслуги също трябвало да бъдат признати и да не бъдат забравяни.

Всеки разумен човек в България е наясно, че в последните 20 години най-успешната реформа у нас е въвеждането на валутния борд, заяви Димитров по повод изявлението на Борисов, че при управлението на сините икономиката е заспала.

Бъчваров обясни, че сегашното правителство е направило опит за ограничаване разходите по време на криза. "Ние това го одобряваме. Но не можем да подкрепим евентуално провала на тези мерки. Имаме сериозни опасения, че това може да се случи", категоричен бе Димитър Бъчваров.

ДСБ е против заявените намерения за увеличаване на ДДС върху туристическите пакети, акциза върху горивата и удължаването на амортизационните срокове. Тези намерения в условията на икономическа криза щели да увеличат сивия сектор в туризма и да влошат условията за инвестиции. В малкия и стартиращ бизнес ще се увеличи инфлацията поради оскъпяване на горивата, допълни Димитър Бъчваров. По думите му постъпленията в бюджета няма да се повишат.

"Нашата позиция е, че до излизане на България от кризата не бива да се увеличават данъчните тежести", обяви Бъчваров.

ДСБ не одобрява и опитите за вдигане на минималните осигурителни прагове. "По този начин правителството ще продължи да събира от по-малък брой хора все повече пари. Тези мерки ще намалят броя на осигурените лица и ще увеличат сивия сектор", каза и  Радан Кънев от ДСБ.

Oще: акцизи  бойко борисов  данъци  дсб  заплата 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.