България се отказва от чакалнята на еврозоната, тъй като дефицитите в бюджет 2008 и 2009 се оказаха над 3% | webcafe.bg
newscafe

Стоп-палка за еврозоната - зейнала яма в бюджета

Webcafe.bg
09.04.2010, 14:37 (обновена 10.04.2010, 12:31)
симеон дянков

Снимка: © БГНЕС

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков съвсем се оплете...

Антикризисните мерки няма да са достатъчни, за да свият бюджетните разходи, и ще последват нови, тъй като бюджетите на държавата за 2008-а и 2009-а ще бъдат ревизирани. Това става ясно от порцията лоши новини днес, сервирани от финансист №1 Симеон Дянков.

Въпреки дянковизмите, че нищо не заплашва банковата стабилност и валутния борд.

Освен това правителството едва ли ще се разплати на сто процента с фирмите, най-вероятно ще е в рамките на 93%, стана ясно още днес.

България е заплашена от наказателни мерки от Брюксел заради дефицита в бюджет 2009, който скача повече от два пъти - до 3.7% от БВП. Заради ямата се отказваме да влезем в чакалнята за еврозоната, тъй като сме нарушили и критериите на Маастрихт, които изискват таван от 3% дефицит.

Наказателна процедура за големи дефицити в ЕС обаче няма. През 2009-а например със свръхдефицит приключиха 21 от 27-те страни в общността. В ситуация като нашата ще трябва да съставим програма, в която се включват и мерки как ще бъде намален дефицитът.

Дупката се разтворила повече от очакваното заради "мините", оставени от тройната коалиция - около 150 договора и анекса за близо 2.160 млрд. лева, сключени от 13 министерства.

Тези лоши новини съобщиха на спешно свикана пресконференция днес премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Правителството ще предприеме "доброволна ревизия" на бюджетите за 2008-а и 2009-а, като ще смъкне с 0.2.-.0.3 на сто обявения излишък от 1.8% за 2008 г.

Европейската комисия и Европейската централна банка са уведомени за действията.

Отказваме се от кандидатстването в ЕRM-2 и в еврозоната, защото би било нахално при този дефицит, каза Бойко Борисов. Това беше основна цел на правителството за 2010-а, за целта беше написана и конвергентната програма, пратена на Брюксел и дори в средата на март властта обяви, че подава молба за членство във валутния механизъм ERM II.

В името на критериите за еврозоната Симеон Дянков не се разплати с бизнеса, задържа плащания само и само счетоводно бюджетът да приключи с "най-ниския дефицит в ЕС" от 1.9%.

Според финансовия министър ревизията нямало да се отрази върху бюджет 2010 и правителството ще направи всичко възможно да задържи дефицита през тази година под 3%, както е според маахстрихските критерии. Към момента обаче бюджетът е на червено с 1.6 млрд. лева и едва ли поредните прогнози на Дянков ще се осъществят, тъй като съвсем естествено - след корекцията на бюджета за 2009-а, ще се увеличи и дефицитът за 2010-а доста над планираните по бюджет 0.9%.

Освен ако правителството не направи чудеса със събираемостта на приходите или не напечата пари. И двете хипотези обаче са невъзможни за изпълнение.

"От отличници в Европа заедно с Естония, ще бера срам в Мадрид, когато обяснявам на финансовите министри какво е станало. В Европа не правят разделение между бивши и сегашни. Аз представям България и ще бера срама", каза Дянков.

Друга новина: Закриват БЕХ

Освен това правителството закрива Българския енергиен холдинг (БЕХ). Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков каза, че не е целесъобразно БЕХ да продължи да съществува в сегашния си вид, а дотогава ще има персонални промени.

В момента се правел анализ как да се ръководи държавната енергетика и каква ще е структурата й, а по думите на министъра временно е назначено "служебно правителство". То се оглавява от заместник-министър Мая Христова.

Премиерът заяви, че БЕХ е паразитна структура, която не изпълнява целите, за които е създадена - да инвестира в големи проекти. Вместо това плащали на консултанти по 300 лева на час и служителите си формирали заплати от по 5000-6000 лева.

Част от служителите в мегадържавната компания, създадена по времето на икономическия министър Румен Овчаров, ще бъдат уволнени, а други пренасочени на работа към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

В БЕХ са включени "Мини Марица-изток"ЕАД, ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД, АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, НЕК ЕАД, Енергийният системен оператор (ЕСО) ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз" ЕАД и "Булгартел" ЕАД. Под шапката на БЕХ са съсредоточени държавни енергийни активи за близо 11 млрд. лева.

Наказателна процедура заради Русенската корабостроителница

Европейската комисия е започнала поредната наказателна процедура срещу България - заради неправомерна държавна помощ за "Русенска корабостроителница" АД, съобщи още Бойко Борисов.

По всяка вероятност става въпрос за стари дългове от 19 млн. лева на дружеството към държавата, натрупани преди приватизацията на корабостроителницата през 1999 г. Новите собственици - германското дружество "Русе шипярд" (Rousse Shipyard Beteiligungsgesellschaft GmbH), така и не са се издължили през годините. Държавата притежава 14% в дружеството.

От компанията питали за разсрочване икономическото министерство, а то препратило въпроса към Европейската комисия, чието становище е било отрицателно. Фирмата така и не направила нищо по задълженията си и Брюксел е започнал наказателна процедура.

Когато купиха корабостроителницата, инвеститорите се задължиха да вложат общо 14 млн. лева до 2005 г., и да запазят броя на работниците на 1300.

В момента в корабостроителницата работят около 800 души, а заетите са малко над 1100. През 2009-а работниците излязоха на протести, тъй като не бяха вземали заплати от месеци.

Oще: erm ii  бех  бойко борисов  бюджет  дефицит  еврозона  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.04.2010, 20:55

1 Спам срещу тъпото правителство | 09.04.201021:04

GLADIATUS - една красива, нова игра, която ще ни помогме да успокоим нервите си!!!

http://s1.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=89067
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани