Университетите с чалготеки ще бъдат наказвани с по-ниска субсидия | webcafe.bg
newscafe

Режат парите на ВУЗ-ове с чалготеки

Ванина Стоянова , в. "Сега"
29.06.2012, 11:45 (обновена 29.06.2012, 12:01)
чалга

Министър Сергей Игнатов смята да отнема и имоти на вузовете нарушители

Просветното министерство предлага санкции за вузовете, които не използват предоставените им държавни имоти за образователни нужди, а са ги дали под наем за дискотеки и заведения. Идеите за промени в законодателството, които трябва да ограничат броя на чалготеките, са подписани от министъра на образованието Сергей Игнатов. Макар витиевато, в закона за висшето образование е записано, че предоставените от държавата имоти трябва да се използват за образователни дейности, развитие на науката, културата, както и за научно-производствена, художествено-творческа, спортна и здравна дейност.

Според министър Игнатов замислената финансова санкция трябва да трае до отстраняване на нарушението, тоест до прекратяване на договора между съответното висше училище и фирмата наемател на съответния имот. Министерството на образованието предлага и по-тежка санкция - отнемане на имота, даден за стопанисване на висшето училище. Според Игнатов намаляването на субсидията може да се прилага в два случая - ако теренът не се ползва за образователни цели и ако в него се продава алкохол.

Що се отнася до алкохола, здравното министерство смята, че е възможно да се забрани продажбата му на територията на висшите училища и студентските общежития. От ведомството припомнят, че в момента има законова забрана за продажбата на алкохол на територията на детските градини, училищата и общежитията за ученици. Здравните експерти обаче смятат, че забрана за продажба на алкохол и в определен радиус от сградите на вузовете и общежитията е мярка със спорен ефект, тъй като би ограничила свободната стопанска инициатива. Освен това студентите са пълнолетни и няма как да им се забрани употребата на алкохол.

Годишните приходи на вузовете от наеми са в размер на около 2.5 млн. лв. Както "Сега" писа, в края на април одит на МОМН установи фрапиращи нарушения от висшите училища при стопанисването на държавни терени. Проверката бе назначена след убийството на студента Марио Данчев през февруари в Студентския град в София и последвалите опити на държавните институции да се промени ситуацията в академичното градче. Одитът на 13 държавни висши училища в София и държавното дружество "Студентски столове и общежития" показа, че към 31 декември 2011 г. са установени 242 държавни имота. От тях 182 са дадени за заведения, бакалии, аптеки, лекарски кабинети, фитнес клубове, фризьорски салони и т.н. 43 помещения са отдадени под наем за ресторанти, дискотеки и кафе-барове. Висшите училища масово нарушават законовите процедури за отдаване под наем на предоставените им имоти - помещенията се отдават без търг, договорите за наем се удължават неправомерно или наемът се намалява драстично, без търг се дават допълнителни площи към вече отдадени обекти. За някои обекти изобщо няма яснота как наемателите са попаднали там, а други са отдадени при едни условия, но впоследствие се променя предназначението им.

Само един университет предприе мерки след излизането на доклада. УНСС реши да не поднови договора с известната дискотека "Ориент 33". Заведението трябва да затвори на 3 юли. Предстои академичното ръководство на УНСС да реши какво ще бъде новото предназначение на имота. Само две висши училища - Националната художествена академия и Колежът по пощи, нямат отдадени помещения, показа одитът на просветното министерство.

Сега

Oще: университети  чалготеки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

4 Бобо | 29.06.201218:26

Сега да отрежат парата и на чалготеките со сфирки и сме влезнали у европространството по допирателната. пуша
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 29.06.201213:06

ма вуз-овете и пари ли получават? бах тия негодници!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 29.06.201212:40

Тия студентки горе от кой ли ВУЗ са?Чуди се
Да взема да изкарам още някое висшо покрай тях....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2010, 21:47

1 koce | 29.06.201212:06

Това не е решение
Решението е рейтингова система.
Субсидия според рейтинга и драстично намаляне на държавната поръчка
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани