Президентско вето върху Закона за СРС | webcafe.bg
newscafe

Президентско вето върху Закона за СРС

Webcafe.bg
25.07.2013, 15:29 (обновена 25.07.2013, 16:09)
Росен Плевенлиев

Плевнелиев видя заплаха за Конституцията и върна текстове от закона обратно в парламента

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху промените в Закона за СРС, с които дирекцията за оперативно следене и подслушване - СДОТО, излиза от МВР и става самостоятелна агенция, подчинена на правителството.

Държавният глава обаче не оспорва това, а разпоредби, свързани с контрола върху неизменния източник на скандали в политическия живот у нас.

В мотивите на ветото се включва възроденото Национално бюро за контрол на СРС, което ще може да изисква информация и да издава задължителни указания за органите, които използват и прилагат СРС.

„Тези разпоредби навлизат по недопустим начин в работата на разследващите органи и на съда. Независимостта на съдебната система се гарантира от Конституцията. Българското законодателство изисква разследващите органи и съдът да действат в рамките на закона и да вземат решения по вътрешно убеждение", оспорва президентът.

Депутатите решиха Националното бюро да се състои от петима членове, които ще се избират от парламента. Те се следят Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), както ще се казва вече СДОТО.

Председателят й ще се избира от Народното събрание по предложение на премиера. Контролът ще бъде гарантиран от друга поправка в закона, според която поръчителят на подслушването ще трябва да плаща за него.

Плевнелиев оспорва и начина, по който новият закон регламентира парламентарния контрол: "Държавният глава счита, че уредбата на парламентарния контрол върху прилагането на СРС може да постигне полезния ефект, който преследва, ако бъде регламентиран в съответствие с принципите на разделение на властите и при зачитане на независимостта на съдебната власт".

Друга поправка в закона е, че подслушване ще се иска от съответния окръжен съд, а не от произволен окръжен съд.

Промените в Закона за СРС бяха приети без дебати в парламента и в отсъствието на депутатите от ГЕРБ, които обаче видяха в тях инструмент за създаване на политическа полиция.

"Президентът изразява подкрепа за текстовете от закона, които са насочени към осигуряване на повече контрол върху прилагането на специалните разузнавателни средства (СРС), както и за тези текстове, които имат за цел да ограничат прекомерната употреба на такива средства", пише още в мотивите на ветото, разпространено от прессекретариата на държавния глава.

Oще: вето  данс  дато  парламент  подслушване  росен плевнелиев  сдото  срс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани