EС оказва натиск върху Атина да приеме спешно програмата за икономии, повишени данъци и приватизация | webcafe.bg
newscafe

Обратното броене за Гърция започна: 10,9,8...

Webcafe,bg
24.06.2011, 10:27 (обновена 24.06.2011, 13:04)
гърция, полиция

Снимка: © Getty Images

Протестите на гърците срещу поредния план за затягане на коланите не стихват...

Европейските лидери потвърдиха, че Гърция ще получи нов спасителен заем, при условие че гръцкият парламент приеме до края на юни данъчната и приватизационната програма, съгласувана с Евросъюза и МВФ.

Очаква се инфарктното гласуване в гръцкия парламент да е на 28 юни. Тази седмица премиерът Георгиос Папандреу получи вота на доверие и одобрение на ремонтирания си кабинет.

Следващата ПАСОК трябва да представи поредна програма за съкращения на бюджетните разходи и увеличаване на данъците до 2015 г. в размер на 28 млрд. евро, а също и особено важната приватизация на държавни активи.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой предупреди, че Атина има броени дни, за да изпълни условието. По-рано гръцкото финансово министерство съобщи, че хазната разполага със средства да плати заплатите и пенсиите до 18 юли. През юли Гърция трябва да изплати и държавни облигации. Ако Европейският спасителен механизъм не отпусна спасителния транш, страната е изправена пред неплатежоспособност.

"Приемането на ключовите закони за фискалната стратегия и приватизация от гръцкия парламент трябва да стане в идните дни. Това ще осигури базата за нова програма, подкрепена от партньорите от еврогрупата и Международния валутен фонд, и ще позволи отпускане на средства, с които Гърция ще финансира нуждите си през юли", каза Ван Ромпой.  

На първия ден от срещата на върха в Брюксел председателят на Еврокомисията Жозе Барозу предложи съфинансирането на европейски проекти от гръцка страна да бъде намалено на 15 процента.

"Целта е в тези трудни за Гърция времена да се направи всичко възможно за увеличаване на икономическия растеж и заетостта в страната. Това може да стане като й се помогне да усвоява по-успешно съществуващите средства от структурните фондове.

В бюджета на ЕС са предвидени 20 милиарда евро за Гърция за настоящия 7-годишен финансов период. До момента са похарчени едва една четвърт от тези пари. 675 милиона евро са на разположение за техническа помощ, от тях 420 милиона остават неусвоени", подчерта Барозу.

Той обяви, че инициативата му за техническа помощ от страна на Еврокомисията и останалите страни-членки е предварително съгласувана с гръцкия премиер и изрази задоволство, че е получил подкрепа от лидерите на 27-те страни-членки на общността.

За заседанието на Европейския съвет, освен гръцкият премиер Папандреу, в Брюксел пристигна и лидерът на най-голямата гръцка опозициона партия Нова демокрация Андонис Самарас.

ЕС изглежда е приел ново правило - ако един план не работи, придържай се към него, коментира  "Икономист".

Въпреки хилядите протестиращи в Атина, въпреки сътресенията на пазарите, лидерите на Европа има подреден график за разрешаване на проблемите в еврозоната. През следващата седмица в Гърция най-вероятно ще бъде приет нов антикризисен пакет. След това страната ще получи следващия транш от 12 милиарда евро от своята първа спасителна помощ, от който се нуждае до средата на юли.

Ако се предположи, че европейците се договорят за „доброволното участие" на частните кредитори, за да угодят на германците, то ще последва втора спасителна помощ на стойност 100 милиарда евро. Това ще задържи Гърция на повърхността до 2013 г., когато ще започне да действа постоянният Европейски стабилизационен механизъм. Еврото ще бъде спасено и светът ще аплодира. 

Днес заседанието на Европейския съвет продължава по въпросите за имигрантския натиск, укрепването на контрола по външните шенгенски граници и възможността за временно затваряне на вътрешните при извънредни обстоятелства. На дневен ред е и кандидатурата на Хърватия за членство в ЕС.

Турски фирми се изтеглят от Гърция 

Известни турски компании се оттеглят от гръцкия пазар заради икономическата криза. Турски бизнесмени твърдят, че кризата има много сериозни размери и че съвземането на Гърция ще отнеме най-малко 10 години.

Турски бизнесмен сравнява кризата с тази, която изживя Турция преди около десетилетие: "Има огромна разлика в манталитета. У гърците не виждаме стремеж да превъзмогнат кризата, както беше при нас. Гърците мечтаят за миналото време, казва той.

Преди няколко години известни турски марки масово навлязоха в Гърция, за да могат по този начин да достигнат и до европейските пазари. Сега обаче те се оттеглят разочаровани и се насочват към пазарите на Русия и Близкия изток, които, според тях, са много по-перспективни.

ПЕС: Банков данък заради Гърция

Лидерите на Партията на европейските социалисти (ПЕС) са се обединили около предложението за данък за финансовите транзакции, който да влее 200 милиарда евро в Европа и по този начин ще бъдат спасени затруднените държави, в това число и Гърция. Бавенето на решенията е в полза на спекулантите, обясни Сергей Станишев, завърнал се късно снощи от среща на върха на социалистите в Брюксел.

Става дума за данък, който банките ще плащат за транзакциите, и който няма да се отрази на обикновените хора, коментира евродепутатът Илияна Йотова. Левите са обсъждали комбинирани мерки за излизане от кризата, като част от тях включват създаването на 8 милиона работни места за следващите няколко години в ЕС, от които 150 000 в България.

Делегация на Европейската комисия по петиции и жалби ще посети сметището в Суходол, обяви Йотова. Евродепутатът Ивайло Калфин пък съобщи, че България е застрашена от орязване на средствата за енергийна ефективност. Той не коментира слуховете за официалното му издигане от червените за кандидат-президент, като заяви че имената на всичките 20 номинирани ще работят за спечелването на президентските избори.

Oще: гърция  ес  заем  мвф  приватизация  турция  фирми 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 24.06.201122:39

Mile, Mile, аз още преди повече от десетилетие разправях, че ако се изключи Виденовата клика от БСП по дясна партия в България не е имало през последните 20 и кусур години. То само с назоваване "леви" не става, но и аз започнах да се отдръпвам от думите си - никаква дефиниция с "леви-десни" не пасва на тази помия дето залива Европа. Ако трябва да лепна име на явлението бих го кръстил Корпоративен Бюрократизъм.

Колкото и да сме уж назад от Европата, ако не в цифрите на оборотите, то в методите ги настигаме, че и подминаваме мнозина. Какво е обче КБ (Корпоративен Бюрократизъм)? Ясно е, че не мога да съм прецизен, но грубо казано срастване на неспобственически бизнес апарат с държавата. Ключовата дума тук е "несобственически" - безличните корпорации с летливи ръководители, не такива като Бил Гейтс или Анди Гроув например, а хора с професия "ръководител". Разликата е, че собственика е отгледал отрочето си от гаража, мазето или е рискувал всичко заедно с шепа ентусиасти - за да създава продукт, трехнология, абе да е занаятчия и е пораснал от това, а съвремената корпорация е празна душа. Да по-добре спазва трудовите кодекси, защото и самите и шефове са просто работници, но това нещо няма цел, прави избор между добро и зло на основата на "продава се" - "не се продава" (при това веднага) и няма нито "нерви", нито организация, за да гради нещо сложно. Не бива да се лъжем по противоречивите индикации, периода е преходен, все още може да се видят и от старите и от новите, а понякога и хората се променят и от творци се превръщат в търговци на заплата (какъв по-добър пример от Епъл). Но това е болестта на страните, дето поне са били здрави преди...

Ние сме просто държавна машина в услуга на всеки, който изглежда като шеф. И манталитета ни робски, та що е чиновник като му се държи някой по-самоуверено и той си мисли, че е Господ ... и няма закон, има каквото каже поредния герой я на "бизнеса", я на политиката, я и двете. Резултата е ясен, нашия "едър" бизнес е далавера, която без подкрепата и отглеждането от хилядите малки винтчета на държавната машина нито щеше да съществува, нито някой щеше да има нужда от него, продукта или услугите му. Ок, и ние имаме фирми болни от болестта КБ, но колко са - Мтел, Глобул. стотина-двеста да са най-много, масата обче е флуд от търсещи забогатяване, а не дейност тарикати без мечти за съзидание, но с мечти за собственост и статус. Разбира се държавата и болните корпорации си приличат и по болестта и по средата, която обитават, така и нашите "бизнесмени" увисват на вратовете им и в организации без истински собственици и мечтатели е най-лесната работа да намериш изгодна сделка - "ти вземаш толкоз, ако вашта фирма купи от мене" - например. Това сме ние, както го казах (и ми хареса как звучи) - нашето натрупване на първоначален капитал става именно благодарение на ония органи и функции, които на теория (и според слепите мечти на милиони избиратели) са призвани да пазят хората от разюзданото поведение на капиталиста. Капиталисти в такава среда обаче не растат, растат единствено кръгове от пиавици, чиято единствена печеливша стратегия е да ограничават всяка странична инициатива, за да канализират средствата през ония чаркове на държавната машина, които или владеят или просто могат да подтикват в правилната за техните интереси посока. Бруталната ирония в случая е, че невероятно много българи все още мисли, че именно несъществуващия капиталист е виновен за всичко, а чистата и свята дръжава е измамена. Как след като тя се състои от отделни хора с отделни интереси и всяка отговорност и право да налагаш тежест, даваш лиценз, разрешение, глоба могат да се превърнат без никакви уличаващи те следи в средство за платени услиги. Колкото повече закони (Европейски закони за чист и подреден живот), толкова по-лесно е да намериш кусур на всеки, който решиш, па и да няма кусур - да обжалва, държавата у нас отнема и ти и да я осъдиш някога, отдавна си загубил безвъзвратно всичко. Винаги обаче има проекти, разрешения, избор на изпълнител, земя за разпределяне и колко му е да избреш онзи, от който ще спечелиш и помислете си - защо не?

Та както вчено казвам, проблема наистина е в даването на баницата и тя се дава с неадекватните надежди тая държава съставена от служители никога не вкусили свободата и ежедневния страх на трудовия пазар на капирализма, да прилага Андроповски мерки срещу ... кого? За простия човек това е една надежда, отдушник, но именно това го прави прост човек, който вместо да се обижда трябва да слуша по-мъдрите от него, защото не е нужно да си умен, за да знаеш, че в крайна сметка всичко минава през отделния човек и Андроповските мерки в ръцете на вкусилите "допълнително възнаграждение" се превръщат само в средство за добиване на повече "допълнително възнаграждение" и няма начин, човек навил се да живее цял живот на мизерна заплата вместо да се хване с риск за всичко да създава нещо да е далновиден и да не мисли ден за ден. Ето там са комундетата - чиновници, ведомства, полиция, прокуратура, съд, общини и т.н. Другите - т.нар. "крадци" живеят благодарение на тях, а не въпреки тях, на такива им стига по-малко отколкото на дебеловрат бодигард, могат да махнат конкуренцията ти без да се дига шум и т.н.

И какво общо има това с Гърция ли? Ами просто това, че еволюцията на балканския сиромашки капитализъм там е имала повече време и много пъти повече мана набесна (разбирай Европейска). А болестта на корпорациите с нищо, ама с нищо не помага срещу това, напротив разширява областтите, в които гангрената може да вирее. В други части на Европа, процеса може и да се обърне един недалечен ден, преди да е станало фатално, но не и тук, не и в Гърция, въпроса е колко добре ще се прикрие звука от пльосането на бетона, за да няма паника.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 24.06.201115:47

Доживех социалистите да мислят десно.... Десните па гледат у лево. Накрая ще се замолим да се дигне от гроба Сталин, Хитлер или кой да е друг ^^
Бах тая европа умрела
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани