На 10 февруари трябва да са готови експертизите, свързани с разговорите, с които прокуратурата разполага | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата казва всичко за бръмбарите до 10-и

Webcafe.bg
31.01.2011, 14:12 (обновена 31.01.2011, 15:27)
борис велчев

Снимка: © БГНЕС

Ден след като парламентарната шефка Цецка Цачева критикува прокуратурата за мудността, държавното обвинение тутакси разпространи съобщение, че крайният срок за комплексната експертиза на разговорите, е 10 февруари

До 10 февруари трябва да са готови всички експертизи, свързани с всички разговори, с които прокуратурата разполага и по всички направления на разследването за СРС-ата, съобщи днес държавното обвинение.

Комплексната експертиза на разговорите на директора на митниците Ваньо Танов с премиера, министри и депутати трябва да е готова до 10 февруари 2011 г., когато изтича срокът за изготвянето й.

Експертизата се изготвя от специалисти на БАН и е поръчана в рамките на досъдебното производство за разпространените разговори. Тя се отнася до всички разговори, с които прокуратурата разполага, и по всички направления на разследването, става ясно от прессъобщението.

Досега в рамките на досъдебното производство бе изготвена една фоноскопска експертиза от Научно-изследователски институт по криминалистика и криминология (НИКК) при МВР, от която се разбра, че записите са манипулирани - в смисъл, че са презаписани. В. "Галерия", през който изтичат разговорите, изпрати един от тях за анализ в елитна френска лаборатория. Според тази експертиза разговорите са презаписани, но не и монтирани, както твърдят замесените в тях начело с премиера Бойко Борисов и вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

През уикенда председателят на парламента Цецка Цачева критикува мудността на изготвянето на българските експертизи. "За мен, ако има държава, не е нормално тази държава да прави в продължение на един месец експертизи, в продължение на един месец да не се дава отговор, с което се нагнетява обстановката и се въвличат какви ли не допълнителни сюжети", заяви Цачева. Веднага след това прокуратурата излезе със съобщението за крайния срок.

Разследването се води в три основни аспекта:

1. Дали записите са в резултат на използвани специални разузнавателни средства, и ако е така - как е изтекла тази информация, от къде, и дали записите са манипулирани като съдържание;

2. Кой и по какви признаци е филтрирал информацията предоставяна на прокуратурата в хода на текущо разследване;

3. Налице ли е престъпление от общ характер извършено от висши държавни служители по повод митническата проверка в пивоварна „Леденика".

Продължават разпитите на свидетели от системата на МВР, ДАНС, агенция "Митници", се казва в прессъобщението.

Oще: бан  ваньо танов  данс  досъдебно производство  записи  мвр  митници  прокуратура  разговори  срс  цецка цачева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.