Проучване на Мтел показа, че 89 процента от българите се смятат за грамотни | webcafe.bg
newscafe

89 процента от българите се смятат за грамотни

Webcafe.bg
20.04.2010, 17:32 (обновена 20.04.2010, 17:53)
деца

Снимка: © БГНЕС

Образованието започва с "Аз съм българче", но далеч не свършва с него

89% от българите се смятат за грамотни, стана ясно от социологическото проучване на МБМД, проведено по телефона от 7 до 9 април по поръчка на Мобилтел. Проучването обхваща 502 пълнолетни граждани на София и областните градове.

Обобщените резултати показват, че 55% от хората оценяват нивото на грамотността в България като средно, а 34% смятат, че то е ниско. 46% от анкетираните са убедени, че грамотността сред младите е ниска.

Според 34% от хората да си грамотен означава да владееш добре правописа и правоговора, а 21% смятат, че грамотността е свързана с доброто образование. 19% от хората обвързват това да си грамотен, с притежаването на богата обща култура. Едва за 5% грамотността е свързана с компютърната грамотност, а за 3 на сто с владеенето на чужди езици.

Проучването показва, че 54% от хората пишат SMS-те на латиница, като 33% от тези хора посочват, че така им е по-удобно. Едва 34% от анкетираните пишат кратки текстови съобщения на кирилица, като 38% от тях изтъкват удобността на подобен начин на писане.

10% от гражданите подкрепят предложението кирилицата да се замени с латиница, а 20% от анкетираните искат да се премахне пълния член от българския език.

МБМД са изследвали отношението и готовността за участие в социален проект на гражданите.

Данните показват, че 96% от гражданите са изпращали средства чрез SMS-и, като 63% от тях са го правили с благотворителна цел, а 20% са пращали текстови съобщения за риалити програми.

29% от анкетираните са правили дарения през миналата година, като повече от половината твърдят, че са дарявали пари именно чрез SMS-и. 59% от гражданите предпочитат да даряват средства за програми за хора в неравностойно положение, а 49% - за здравни програми. 20% от запитаните казват, че предпочитат да даряват продукти или услуги, а 14% дават средства в борй за благотворителни цели.

С оповестяването на проучването М-Тел стартира днес грантовата си програма за т.г., която ще се фокусира върху езиковата и социалната грамотност на младите хора.

Компанията ще събира до 1 юни проекти в подкрепа на просветата, които могат да бъдат подготвени както от неправителствени организации, така и от екипи учители и университетски преподаватели, настоятелства и читалища.

Бюджетът на програмата е 100 000 лв., а нейната цел е да намери проекти, които да изпробват иновационни предложения за изучаване на български език и литература както и да насърчават възможностите за комуникация и себеизразяване на младите. Кандидатите имат възможност да предлагат проекти с бюджет между 5000 и 20 000 лв.

"Проектите трябва да акцентират на това, че учениците не просто трябва да говорят и пишат добре, но и върху умението им да общуват, да изразяват позиция и да я отстояват", каза директорът на фондация Помощ за благотворителността в България Елица Баракова. Тя е един от членовете на журито, което ще оценява проектите. В журито са още университетският преподавател и бивш ректор на СУ Боян Биолчев, програмният директор на ПРООН Елена Панова, директорът на МБМД Мира Радева и др.

Oще: грамотност  проучване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2011, 19:36

1 Тодор Георгиев | 12.09.201119:51

Похвално за инициативата на МТел! Но!
Защо МТел все още изпраща служебните си кратки съобщение на латиница?
Защо все още се продават телефони, които не поддържат кирилица?
Защо смартфоните с различни операционни системи не се оборудват задължително с кирилска клавиатура?
Защо телевизионните анкети постоянно изискват отговорите "Да" или "Не" да са на латиница?... и още, и още...
Поздрави, че тук е задължително писането на кирилица!
И още - също свързано с общата култура и просветеност - кодовете на мобилните оператори са 87, 88 и 89 - ВСИЧКИ и обикновени хора, и рекламни агенции и редактори на печатни издания, дори, изписват неправилно кодовете с три цифри! А и персоналът на всички мобилни оператори! Защо?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани