Вместо работеща свръзка НАП-митници, МВР прави нова показна акция | webcafe.bg
newscafe

МВР ни сервира 6 гризачи в чест на 22 на сто ДДС

Webcafe.bg
23.03.2010, 11:19 (обновена 24.03.2010, 10:12)
Барети

Снимка: © БГНЕС

Дедесари не се ловят със спецакции на МВР, а с работещи информационни системи и печени данъчни инспектори

Вместо властта да впрегне сили, политическа воля и софуерни експерти, за да „свърже" действително и реално системите на митниците и НАП, МВР отново прожектира специализирана полицейска операция, озаглавена „Лапачите" за лов на алчни дедесари. Оказа се, че изловената групичка е заподозряна за източване на някакви си 500 000 лева, така че по-скоро са дребни гризачи, а не лапачи.

Акцията беше разгласена по медиите от ранни зори от вътрешния министър Цветан Цветанов и съвпада с деня на обявяването на мерките "АнтиКриза", които властта вече нарича мерки за устойчив растеж.

Акцията е насочена срещу източването на ДДС и се провежда от Столична дирекция на вътрешните работи на територията на София и Петрич, е обявлението на Цветанов пред БНТ.

Арестувани са шестима, трима от които известни на който трябва като Пламен Пачката, Гошо Гаргата, шофьор на стоката - предмет на измама, и Митко Чучулигата от Петрич, който го играел счетоводител. Един от задържаните заради източване на ДДС е от София.  Според Цветанов те източили ДДС за над 500 000 лева за последните 2-3 месеца. Анализ на иззетите веществени доказателства най-вероятно (?!!! - бел.р.) ще докаже щета за над 10 млн. лева, гласи официалното съобщение на пресцентъра на МВР.

Пиарският ефект от акцията може да се види и от самия коментар на вътрешния министър, който заяви, че: „Целите, които си поставя МВР, е да акцентира работата си - освен върху тежката престъпност, също така и към финансовата, което е една от най-важните антикризисни мерки за ограничаване изтичането на бюджета и оптимизиране финансите на държавата", каза вътрешният министър. По думите му до няколко седмици ще има и "Лапачите" 2.

В Петрич били проверени два офиса и още три адреса, иззети били документи, фактури, печати, компютърни конфигурации. В София - един офис и един жилищен адрес.

Не е ясно какъв ще е ефектът върху бюджета от "Лапачите", както не стана известен и от "Совите". При новото правителство от НАП още не са представили данни за предотвратяване и разкриване на вериги за източване на ДДС, въпреки че като заместник на бившата шефка на НАП Мургина настоящият данъчен №1 отговаряше точно за ДДС-то.  

Освен това не е ясно и защо още няма реално свързване между информационните системи на Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите (НАП) осем месеца след идването на власт на новия кабинет и седем, след като беше обявена формално технологичната връзка между двете ведомства.

"Връзката" беше огласена на тържествена церемония миналия август, когато финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че: "По официални данни годишно 1.2 млрд. лева изчезват от злоупотреба с ДДС, но в действителност става дума за много по-голяма сума в размер на 2-3 млрд. лева".

Според публично огласените намерения тогава, споразумението между НАП и Агенция "Митници" "ще спомогне за осигуряването на 150-200 млн. лв. приходи в бюджета". Никой обаче от двете ведомства не е представил досега ефектът от действието на "връзването", чиято основна цел беше да предотвратява именно опити за източване на ДДС.

Реално обаче базата данни на БИМИС - митническата информационна система, и на СУП - на данъчните, не си комуникират. Просто дават възможност да се гледат селективно от определени хора определени групи стоки, което си е комуникация на най-ниско ниво.

Така че въпреки гръмко обявеното свързване от Дянков миналото лято, нито една от прокламираните тогава цели на "топлата връзка" като засилване на контрола върху вноса на рискови стоки, като например китайско и турско карго, електротехника и зърно или инспектори от НАП да извършват контрол веднага след обмитяване на стоката и продажбата и вътре в страната, не е достигната. 

Проблемът е и в техническата съвместимост на двата софтуера, но също така и връзката на системата на НАП с единната европейска система, която допълнително усложнява работата и съвместяването.

Така че Симеон Дянков по-добре да впрегне усилия в тази посока, вместо МВР да лови спорадично по няколко лапачи всеки път, когато ще се обявява някоя лоша новина от властта.

Oще: лапачи  мвр  нап 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани