Строителството на каскада "Горна Арда" почва догодина | webcafe.bg
newscafe

Строителството на каскада "Горна Арда" почва догодина

Webcafe.bg
27.08.2013, 10:47 (обновена 27.08.2013, 12:58)
язовир

Каскада "Горна Арда" предвижда изграждане на 3 язовира по поречието на Арда

Строителството на каскада "Горна Арда" се очаква да започне от средата на 2014 г., съобщи областният управител на Кърджали Бисер Николов, цитиран от БТА.

Енергоразпределителното дружество EVN е собственик на 70 на сто от цялостния проект, а останалите 30 на сто са на НЕК.

Проектът предвижда изграждането на три хидровъзела в горния участък на река Арда - язовирите "Мадан", "Ардино" и "Сърница", с обща инсталирана мощност 174.2 мегавата и средногодишно енергийно производство 4400 гигаватчаса.

В зависимост от работната схема е заложено срокът за изпълнение на каскадата "Горна Арда" да е от три и половина до пет години.

Очаква се на обектите да бъдат ангажирани целогодишно около 2500 души - предимно специалисти в язовирното проектиране и строителството.

С изграждането на трите язовира ще се оживи икономическото развитие на региона, а акваторията на изкуствените езера ще е обект на развиващ се туризъм.

Проектът за хидроенергийната каскада беше създаден като българо-турски, като междуправителствено споразумение за него беше подписано от кабинета Костов през 1999 г.

По-късно проектът беше замразен заради фалита на турския "Джейлан холдинг", посочен като негов изпълнител.

В края на управлението на тройната коалиция в проекта влезе EVN.

Oще: evn  горна арда  каскада  строителство  язовири 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.