Заместник-председателят на парламента Лъчезар Иванов е оказал натиск за спиране на репортаж по Нова тв | webcafe.bg
newscafe

Висш ГЕРБ-ер пробвал да спре репортаж за богат митничар

Webcafe.bg
06.07.2010, 11:46 (обновена 06.07.2010, 20:22)
Лъчезар Иванов

Снимка: © БГНЕС

Снимали сте Сергей Бранков, там няма проблеми, проверяван е, казал заместник-председателят на парламента Лъчезар Иванов

Зам.-председателят на парламента и шеф на здравната комисия в Народното събрание Лъчезар Иванов е оказал натиск и се е опитал да спре репортаж на журналистката от Нова телевизия Диляна Гайтанджиева, който разказва за скъпите имоти и коли на митничари.

В сутрешния блок на Нова Гайтанджиева разказа как Иванов й се обадил с "приятелска молба" да не излъчва репортажа за митничаря Сергей Бранков в рубриката "Темата на Нова" в неделя.

Материалът показва луксозните къщи в скъпи столични квартали, в които живеят митничари със заплати от по 600-800 лева. От разказите им ставало ясно, че скъпите къщи и колите, които карат, са на техни богати приятели, които им ги отстъпили.

Иванов се обадил на репортерката с думите: "Снимали сте Сергей Бранков, там няма проблеми, проверяван е. Ако може, чисто приятелски, да не го пускате".

Журналистката направила проверка и установила, че съпругата на митничаря - Елеонора, е сътрудник в парламентарната комисия по здравеопазване, чийто шеф пък е Иванов.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията коментира, че Лъчезар Иванов може да бъде подведен под отговорност за търговия с влияние заради обаждането си.

Самият Иванов заяви пред Нова телевизия, че не е искал да спира материала, а само да не се замесва парламента в случая. Той каза, че се познава с митничаря Бранков, тъй като преди 20 години е бил негов пациент. Иванов е лекар-гинеколог.

Високопоставеният ГЕРБ-ер се обиди от коментари в студиото как така Бранков му е бил пациент, след като той е гинеколог. Шефът на здравната комисия заяви, че има няколко специалности и това не е повод за подигравки. Освен това припомни, че е работил в пулмологията на Военномедицинска академия. (Баща му е бил дълги години шеф на ВМА по времето на соца. - бел.р.)

Главният герой на репортажа Сергей Бранков е шеф на смяна на митница Калотина и получава по документи 600 лева месечно. В същото време живее в луксозна къща във вилна зона "Кубратово" в София върху имот от 1.5 декара и кара джип за 100 000 лева - "подарък от приятел".

За трети път името на Лъчезар Иванов се намесва в скандал. Първо той се оказа главно действащо лице в прословутата командировка до САЩ на вече бившия здравен министър Божидар Нанев. Пътуването, както стана ясно, е било платено от две неправителствени организации, чийто шеф Румен Хичев е и директор на тъканната банка "Остеотех", която работи с 13 държавни болници.

Иванов изплува и в скандала с лобистката поправка "Мери Джейн", обнародвана в Държавен вестник без указ на президента. Тя позволяваше наркотични вещества да стоят върху рекламни изображения. Депутатите, "съдействали" за публикуването й, обясниха, че са го направили със знанието на Иванов. Той пък се оправда, че по това време е бил в чужбина. 

Разговорът на Иванов по Нова: Пазех имиджа на парламента

Водещ: Обяснете защо се обаждахте на репортерката Диляна Гайтанджиева?

Лъчезар Иванов: Поводът за моето обаждане беше да не бъде замесван парламентът и служител на парламента. Иначе казах, че кой каквото е правил, трябва да носи отговорност, и нека проверките да покажат един човек дали има вина или няма. Аз съм за проверките, за прозрачността, изобщо мисля, че това е формата и начинът.

Водещ: За кой служител на парламента говорите?

Лъчезар Иванов: Мисля, че все пак е редно да бъде запазена до известна степен дискретност за човек, който действително работи в парламента. Не бих искал да му бъде упоменавано името, тъй като няма причина да бъде упоменавано.

Нека компетентните органи докажат за нейния съпруг, че има или няма някаква вина. Това е моят коментар и мисля, че това е редно. Молбата ми беше човек - служител на парламента, да не се намесва по никакъв начин.

Диляна Гайтанджиева: Вие откъде познавате въпросния митничар? В нашия репортаж не говорехме за съпругата на митничаря, а за него самия. Днес казвате в пресата, че го познавате от 20 години. Заради това приятелство ли назначихте съпругата му в парламента или по някакъв друг механизъм?

Лъчезар Иванов: Неговата съпруга действително работи в парламента, а този човек го познавам, тъй като преди 20 години беше мой пациент. Така че това е моята връзка и  точно затова беше моето обаждане. Това е.

Водещ: Ако приемате съвет от нас, по-добре е да си спестявате такива обаждания, тъй като те изглеждат много съмнителни и нанасят много повече вреди, отколкото позитиви...

Лъчезар Иванов: Благодаря ви. Прав сте. В този случай моят стремеж да бъде защитен имиджът беше погрешен...

Oще: герб  лъчезар иванов  митничар  нова телевизия  сергей бранков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.07.2010, 12:39

1 mayska | 06.07.201012:51

Смее се Здравейте! Историята с Л.Иванов още един път показва, че си заслужава прякора. Този човек, явно няма срам от нищо.Само за ваше сведение : журналистката от НОВА е Грозданова - Гайтанджиева я нарича само Мозъка...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани