Кметът на Ню Йорк: "Правата на тези, които не протестират също са важни“ | webcafe.bg
newscafe

Кметът на Ню Йорк загрижен за правата на непротестиращите

Webcafe.bg
16.11.2011, 11:24 (обновена 16.11.2011, 18:53)
оукланд

По време на акцията във вторник през нощта бяха арестувани около 200 души от движението "Окупирай Уолстрийт", които са отказвали да се махнат и са оказвали съпротива

"Правата на тези, които не протестират, са също толкова важни, колкото и тези на демонстрантите". Това заяви кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг след като съдът излезе с решение, че действията на полицията по разпръскването на насъбралата се от септември тълпа в парка Зукоти са били законни и оправдани.

По време на акцията във вторник през нощта бяха арестувани около 200 души от движението "Окупирай Уолстрийт", които са отказвали да се махнат и са оказвали съпротива.

Междувременно стотици протестиращи са се върнали в Зукоти, откъдето бяха изгонени, но не им е било разрешено да опъват палатки и шатри.

Съдия Майкъл Сталман от нюйоркския върховен съд заяви, че местните власти са били в правото си да наложат забрана за спане в парка Зукоти и допълни, че новите правила продължават да защитават правото на протестиращите за свобода на изразяване според първата поправка от американската конституция. Решението на съдията, издадено след подаден иск от адвокатите на протестиращите, забранява внасянето на "палатки, структури, генератори и други инсталации".

Според кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърк опразването на парка се налагало по съображения за здравето и сигурността в района, който е трябвало да бъде почистен. „Решението на съда потвърждава нашата позиция, че първата поправка не включва правото да се застрашава обществото или да се нарушават правата на другите, като се окупира публично пространство с палатки и шатри", се казва в изявлението на кмета.

Полицията заяви, че няма официално въведен комендантски час, но на демонстрантите няма да бъде позволено да спят в парка, а хора с големи раници няма да бъдат допускани вътре.

Според BBC, въпреки това настроението в парка Зукоти е останало позитивно, като някои от протестиращите свирели на китари и барабани.

Oще: зукоти  окупирай уолстрийт  палатки  протестиращи  шатри 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 16.11.201116:39

Това е изумителет факт!Позицията на кмета на Ню Йорк съвпада напълно с позицията на Башар Асад.И отрича позицията на Белият дом за Сирия!
Иване,радвам се на усилията ти да покажеш отново истината на нашите събратя,които пишат много повече,отколкото четат.Поздравления! Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 16.11.201114:04

„„Решението на съда потвърждава нашата позиция, че първата поправка не включва правото да се застрашава обществото или да се нарушават правата на другите, като се окупира публично пространство с палатки и шатри", се казва в изявлението на кмета.”

Изключително обтекаема поправка, приложима за всеки случай, когато се застрашават правата и спокойствието на Някои.
Който иска да протестира да си протестира у тях, но тихичко.

В нито една медия българска не видях, не чух и не прочетох какви са исканията на протестиращите. Затова, за кой ли път, ви предлагам моят превод на тяхната декларация. С риск да стана досаден.

Declaration of the Occupation of New York City

Posted on September 30, 2011 by NYCGA

Като сме се събрали заедно и солидарно, за да изразим чувството си за масовата несправедливост, трябва да не забравяме какво ни събра тук. Ние говорим така, че всички хора, които се чувстват ощетени от корпоративните сили в света, да знаят, че ние сме ваши съюзници.
Като един народ, обединен, ние осъзнахме реалноста: бъдещето на човешката раса изисква обединяването на своите членове; нашата система трябва да защитава нашите права, и при корупцията на тази система, от отделният индивид зависи да защити своите собствени права и тези на своите близки; демократичното правителство произтича от хората, но корпорациите не търсят морал при извличането на богатства от хората и от Земята; никаква истинска демокрация не е постижима, когато този процес е подвластен на икономическата мощ. Ние идваме при вас в момент, в който корпорациите, които поставят печалбата над човека, личният интерес над закона и потисничеството над равенството, управляват нашите правителства. Ние мирно се събрахме тук, което е наше право, за да бъдат следните факти чути:

Те взеха къщите ни чрез процеси на незаконни възбрани, въпреки че нямаха оригиналната ипотека.

Безнаказано използват парите на данакоплатците и продължават да дават прекомерни бонуси на Изпълнителните Директори.

Те увековечиха неравенството и дискриминацията на работното място, основаващо се на възраст, цвят на кожата, пол, полова идентичност и сексуална ориентация.

Те най-безотговорно отровиха храните, които употребяваме и подкопаха селскостопанската система чрез монополизация.

Те реализират печалби чрез мъчения, изолация и жестоко отношение спрямо безброй животни, като целенасочено укриват тези практики.

Те продължават да търсят начини да лишат работещите от правото им да преговарят, за по-добро заплащане и по-безопасни условия на работното място.

Те държат студентите за заложници чрез десетки хиляди долари дълг за образование, което само по себе си е човешко право.

Те непрекъснато манипулират хората на труда и използват машинации, за да орежат здравното осигуряване на работниците и тяхното заплащане.

Те влияят на съда, за да бъдат оправдани, без да им се търси виновност или отговорност .

Те харчат милиони долари за юридически екипи, които да търсят начини, как да ги измъкнат от договори, отнасящи се до здравното осигуряване.

Те продават нашето лично пространство като стока.

Те използват военната и полицейската сила, за да подтискат свободата на пресата.

В преследване на печалби те умишлено отказват да изтеглят от пазара дефектни стоки, застрашаващи живота ни.

Те следват опасна икономическа политика, въпреки катастрофалните последици, които тази политика предизвика и продължава да предизвиква.

Те дариха огромни суми на политици, които носят отговорността да ги управляват.

Те продължават да блокират алтернативни източници на енергии, за да ни държат зависими от петрола.

Те продължават да блокират генерични (с широко приложение) медикаменти, които могат да спасят човешки живот или да донесат облекчение, с цел да защитят инвестициите си които им носят сигурни печалби.

Те целенасочено прикриват петролни разливания, аварии, мошеннически счетоводства и неефективни компоненти в преследването си на печалба.

Те умишлено държат хората неинформирани и изпълнени със страх, чрез контролът си върху медиите.

Те се съгласяват на частни договори, за да умъртвят затворници дори при силни съмнения относно тяхната вина.

Те увековечиха колониализмът, тук и зад граница. Те участват в убииства и мъчения над невинни цивилни зад граница.

Те продължават да създават оръжия за масово поразяване с цел да получават правителствени поръчки.

До хората по света,

Ние, Генералната Асамблея на Ню Йорк изпълнили Уол Стриит на Площада на Свободата, ви призоваваме да отстоявате своята сила.

Упражнявайте своето право мирно да се събирате; да изпълвате публичното пространство; да изпълнявате действия с които да изтъквате проблемите пред които сме изправени, и да сътворявате решения, достъпни за всички.

На всички общности, които предприемат действия и образуват групи в духа на пряката демокрация, ние предлагаме нашата подкрепа, документация, и всички източници с които разполагаме.

Присъединете се към нас и да направим гласът ви да бъде чут !


http://nycga.cc/2011/09/30/declaration-of-the-occupation-of-new-york-city/
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани