Заплашват норвежки политици заради Брайвик | webcafe.bg
newscafe

Заплашват норвежки политици заради Брайвик

Webcafe.bg
14.08.2012, 10:26 (обновена 14.08.2012, 10:46)
брейвик

"Ако не си съгласен или не можеш да убиваш жени, заради принципите на рицарството може би трябва да се откажеш изцяло от въоръжената съпротива и да разгледаш възможността да създадеш друг десен блог."

Няколко норвежки политици са получили писма със заплахи за разправа, ако от атентатора Андерш Брайвик не бъдат снети всички обвинения, съобщи ИТАР-ТАСС.

Писмата били изпратени вчера по електронна поща, а авторите им твърдят, че са членове на една и съща клетка на Ордена на рицарите тамплиери - терористична организация, за която Брайвик разказва в своя "манифест" и към която се причислява. Те наричат Брайвик свой "предводител" и настояват той да бъде освободен, тъй като постъпката му била "единственият възможен вариант за действие във войната" срещу мултикултурализма.

Досега в хода на разследването на двойния терористичен акт в Норвегия не бяха открити реални доказателства за съществуването на такава група.

В писмата се посочва, че "евентуалното признаване на Брайвик за невменяем обезсмисля смъртта на жертвите на неговия меч".

В момента норвежката разузнавателна служба разследва случая с изпратените по електронна поща заплахи. Ако твърденията за съществуването на клетки на Ордена на рицарите тамплиери се потвърдят, това би оказало сериозно влияние върху решението за вменяемостта на терориста и върху присъдата, която трябва да бъде произнесена на 24 август, заяви адвокатът на Брайвик Геир Липестад.

При двойно терористично нападение на 22 юли миналата година срещу правителствени сгради в Осло и в лагер на младежката организация на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя Андерш Брайвик уби 77 души и рани повече от 240 други. Брейвик призна, че е извършил атентатите. Присъдата по делото му трябва да бъде произнесена на 24 август.

Часове преди да извърши двата атентата Брайвик публикува манифест от 1500 страници на английски език, озаглавен "2083 - Европейска декларация на независимостта", както и дневник, в който описва подготовката за нападенията. Тя е разделена на три части, като първите две се концентрират върху провала на интеграцията на мюсюлманите в Европа и последиците от този процес за континента. Третата е за "оперативни съвети за борбата срещу общия враг" и завършва с интервю с Андерш, както и детайлно описание на цялата му операция.

"Когато решиш да удариш е по-добре да убиеш повече, от колкото по-малко, иначе рискуваш да намалиш идеологическото значение на удара. Обясни какво си направил (в изявление, разпространено преди операцията) и накарай всички да разберат, че ние, свободните европейци, ще ударим отново и отново", пише Брайвик.

Вчера от официален доклад стана ясно, че нападението в министерския квартал в Осло е можело да бъде предотвратено при ефикасно прилагане на съществуващите мерки за сигурност, а извършителят му е можело да бъде спрян по-рано. Независимата комисия, която представи доклада си на норвежкия премиер Йенс Столтенберг, остро критикува полицията, че е стигнала твърде бавно до острова. Очаква се разследването да даде мнение за няколко ключови въпроса като неуспеха на полицията при използването на хеликоптера, след като е получила сигнал за стрелбата, и опита да стигне до острова с надуваема лодка.

Много норвежци поискаха обяснение защо полицията не е успяла да проследи действията на Брейвик преди атаките. Комисията, съставена от 10 експерти по право, история, журналистика, полиция и тероризъм, ще представи подробно 31 препоръки и други заключения.

Oще: брайвик  заплахи  норвегия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани