Ново разрешение за застрояването на Карадере | webcafe.bg
newscafe

Ново разрешение за застрояването на Карадере

Webcafe.bg
09.10.2014, 17:02 (обновена 09.10.2014, 17:31)
кара дере

Снимка: © webcafe.bg

РИОСВ-Бургас е издало разрешение без необходимост от екооценка

РИОСВ-Бургас даде зелена светлина за строителство на луксозен къмпинг в местността Карадере, където се намира един от последните диви плажове по българското Черноморие.

В решението на инспекцията от 6 октомври т.г. директорът Антоний Иванов заявява, че не е необходимо да бъде направена екологична оценка на инвестиоционното намерение на компанията „Макси I", защото няма вероятност да бъде оказано "значително отрицателно въздействие" на местообитанията в защитените зони, в които ще се строи.

Както е известно, теренът попада в защитената екологична мрежа "Натура 2000" - "Камчийска планина", която опазва дивите птици и в защитената зона на плажа Шкорпиловци, в която има дюни.

Решението на РИОСВ-Бургас, съобщава сайтът Бивол, е издадено в деня след изборите, когато цялото обществено внимание беше насочено към очакването на финалните резултати от предсрочния парламентарен вот.  Служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова констатира пропуски в издадения административен акт от директора на РИОСВ - Бургас.

Тя изиска административната преписка за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС на инвестиционно предложение. Според нея пропуските в него дават основания за отмяната му. Тя обаче няма право да го отмени според разпоредбите на Административно-процесуалния кодекс, без да е сезирана по съответния ред - а именно след подаване на жалба срещу решението. Към настоящия момент такава не е подадена.

За утрешния ден е планиран протест пред Министерски съвет в 18.00 часа. Светлана Жекова е иницирала среща с представители на екоорганизацията „Да спасим Карадере" за изясняване на случая.

Желанието за бетон в Карадере не е ново. Още през септември се очакваше багерите да са започнали работата си в района, след като през март кабинетът „Орешарски" одобри „меморандум за разбирателство" с „Мадара Юръп" АД - фирмата, която иска да застрои Кара дере, един от последните диви плажове по Черноморието. Идеята предизвика протести и контрапротести през пролетта.

Oще: бургас  дюни  защитена територия  кабинет орешарски  карадере  къмпинг  меморандум  море  плаж  строежи  черно море  черноморие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 09.10.201423:44

Правилно ли схващам, че наместо да се протестира пред Министерски съвет май е по-добре да се подаде възражение?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани