Крън приюти сирийците от Розово | webcafe.bg
newscafe

Крън приюти сирийците от Розово

Webcafe.bg
30.04.2014, 11:06 (обновена 30.04.2014, 11:17)
В село Розово приемат само българи

Снимка: © kazanlak.com

Сирийските бежанци бяха прогонени от Розово, защото местните хора се страхували от кражби и убийства, въпреки че не познавали чужденците

Сирийските семейства, прогонени на казанлъшкото село Розово, са се подслонили в близкия град Крън, като отново са наели къща на местен бизнесмен срещу 1300 лева на месец. 17 сирийци, сред които шест деца, се надяват този път да не ги изгонят, предаде БНТ.

Един от младежите в трите семейства - Али разказва на английски език, че те не могат да си обяснят враждебното отношение на хората от Розово. "Аз не разбирам защо го направиха. Сега вече сме в нов дом, но името на града не го знам. Тук хората са прекрасни, не са лоши, не ни е трудно, лесно ни е. Нямаме проблеми с тях".

Хората в Крън са спокойни и не се притесняват от бежанците. 
"Ще ги взема у дома, ама нямам условия. Те са хора като нас, бе. Нямаме право така да ги обиждаме. Те от хубаво ли бягат?", коментира местният жител Шукри Дервишев.

Чужденците са пристигнали пеш от Сирия до България, като първоначално на наша територия са живеели в центъра за временно настаняване в Харманли. Не знаят, че трябва да се регистрират в кметството на града по настоящ адрес, за да не нарушат закона.

След половин година получават статут на бежанци, но сега трябва да получат официални документи. Те ще им бъдат издадени от Община Казанлък до месец.

Бежанците са готови да пуснат децата си на училище и детска градина, но все още нямат редовни документи с бежански статут. Все още обаче не са решили дали ще остават у нас или ще търсят нов живот някъде другаде в Европа.

 

Oще: бежанци  крън  наем  розово  село розово  сирия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани